Menu Zavřít

Mluvte sprostě, prospěte víkend. Které neřesti vás posunou dál?

26. 2. 2018
Autor: Profimedia.cz

Používání sprostých slov, občasné pití alkoholu, obliba čokolády, prospané víkendy. Drobné neřesti, které většinou považujeme za slabiny, mohou mít pozitivní vliv na osobní rozvoj.

Některé podivné nebo zdánlivě negativní návyky nás mohou paradoxně motivovat k lepším výkonům. Většinová společnost možná používání sprostých slov nebo lenost odsoudí, na druhou stranu některé naše libůstky, které kritizují například rodiče, mohou mít přidanou hodnotu pro náš život.

Například občasné použití sprostého slova je skvělým způsobem, jak vypustit agresi a najít emoční rovnováhu. Také samomluva, která se považuje za příznak duševní slabosti, je naopak něco, co nám může pomoci lépe řešit problémy a snížit napětí. Proto si nejprve dobře rozmyslete, kterých svých neřestí se hodláte zbavit.

1. Nadávání

Používání i těch nejvulgárnějších slov v situacích, když se nedaří, může být pozitivní věcí. Láteření prošpikované slovy „hovno“ nebo „kurv*“ může být podle serveru psychologytoday.com užitečné pro naši psychiku. Pokud tyto vulgarismy použijete ve vhodné příležitosti, můžete dospět během mluvení nebo psaní k zajímavým nápadům.

Vyřknout pár peprných výrazů také znamená ulevit stresu. Lidé, kteří se vulgarismům nebrání, mohou mít větší toleranci vůči bolesti. Projevuje se to například v posilovně, kdy si lidé mohou pomoci sprostým slovem během výkonu a mají větší vytrvalost. Lidé, kteří nadávají, mohou být také upřímnější v projevech svých emocí.

2. Dlouhé víkendové vyspávání

Doporučení odborníků ohledně toho, že by člověk měl dodržovat pravidelný rytmus vstávání i pro dny volna, nemusí být správné. Časopis Sleep zveřejnil studii švédských vědců, které se zúčastnilo 43 tisíc lidí. Ti lidé, kteří spí pět až osm hodin, mají menší míru úmrtnosti.

Pokud se dostanete do postele pozdě v noci, například v pátek nebo sobotu, není určitě zdravé následující ráno brzy vstát jen proto, že dodržujete stejný rytmus jako v pracovní dny. Pokud přes týden spíte méně než pět hodin za noc, můžete si o víkendu naspat hodiny do zásoby. Tím nic nezkazíte.

3. Pití alkoholu v rozumné míře

Člověk se nemusí cítit vinen, pokud si občas dopřeje skleničku alkoholu po dlouhém dni v práci. Umírněné pití alkoholu, pokud s jeho konzumací nemáte problémy, vám může pomoci přemýšlet „jasněji“ o některých problémech, napsal časopis Entrepreneur.

Alkohol může mít pozitivní vliv na uvolnění napětí, a snižuje riziko některých nemocí. Sklenka alkoholu pomáhá při prevenci demence, cukrovky nebo kardiovaskulárních onemocnění.

4. Neposednost

Pokud neposedíte na místě, ruce vám neustále vystřelují k obličeji, hrajete si s pramínky vlasů, nevydržíte postát pět minut na jednom místě, nezoufejte. Tento zvyk může být naopak pozitivní, pokud pracujete v kanceláři. Studie z roku 2016 ukázala, že neposední lidé mají lepší krevní oběh, navíc během dne spálí více kalorií.

5. Hlava v oblacích

Během dne se často přistihnete, že přemýšlíte o vzdušných zámcích a měli byste zůstat více nohama na zemi? Denní snění podle vědců může znamenat to, že jste více kreativní, produktivní a motivovaní.

Aktivujete totiž během dne oblasti mozku, které jsou zodpovědné za kreativitu. Samozřejmě musí mít vaše hlava v oblacích svou míru a nesmíte zapomínat na realistická očekávání ve svém životě. V opačném případě budete zažívat pocit zklamání.

6. Spánek bez pyžama

Spánek bez pyžama je zdraví prospěšný. Tělo lépe reguluje svou teplotu. Pokud jste na noc nabalení nebo jste si oblíbili tlusté ponožky a flanelové pyžamo, vaše tělo se může přehřát. To pak způsobuje přerušovaný spánek.

Naopak přirozená teplota těla zlepšuje metabolismus, tím se tělo zahřívá. Pokud je teplota těla nižší, lépe spíte. Tím snížíte také úrovně stresu v těle uvolňováním hormonu kortizol.

7. Samomluva

I když je samomluva spojována s projevem vyšinutosti, může pomoci k řešení problémů, jasnějším myšlenkám a snižování napětí. Pokud například název věci, kterou hledáte, vyslovíte nahlas, lépe si ji představíte a pak ji snadněji najdete.

Pokud mluvíte k sobě, je lepší hovořit ve třetí osobě. Vyslovení vašeho jména bude mít pozitivní účinek na myšlenky a kontrolu emocí, uvedli psychologové z univerzity v Michiganu.

8. Oprávněné stížnosti

Kverulanty a notorické potížisty nemá nikdo rád. Ale pokud jsou vaše výtky oprávněné, opět dojde v těle ke snížení úrovně stresu, zejména v případech, kdy jde o důležité věci. Nemá smysl se rozčilovat pokaždé, když vám ujede autobus nebo manželka připálí oblíbenou omáčku.

Lidé, kteří si ale stěžují v oprávněných případech, jsou většinou šťastnější než ti, kteří svou zlobu dusí uvnitř. Je také důležité si stěžovat na správných místech.

9. Žvýkání

Pokud se potřebujete soustředit, žvýkání k tomu může pomoci (všimli jste si usilovného žvýkání některých hokejových trenérů?). Člověk, který žvýká (nejlépe žvýkačku bez cukru) dokáže být soustředěný na určitou věc déle než ti, kteří zálibu v tomto zlozvyku nemají. „Žvejkalové“ mají podle britských psychologů lepší schopnost si zapamatovat řadu různých čísel.

10. Holdování čokoládě

Radujte se, pokud patříte mezi milovníky kakaových bobů, respektive čokolády. Nemusíte se cítit provinile, pokud rádi mlsáte čokoládové cukrovinky všech druhů. Obsáhlá studie britských lékařů prokázala, že konzumace čokolády snižuje riziko výskytu kardiovaskulárních chorob, kromě infarktu se jedná o mozkové příhody.

Čokoláda pomáhá lidem se uvolnit a je víceméně jedno, v jaké formě ji konzumujete. Samozřejmě to nesmíte přehánět, protože obsahuje i tuky a cukry. Z tohoto pohledu je nejlepší vysokoprocentní hořká tabulka čokolády.

BRAND24

Dále čtěte:

15 důvodů, proč ještě nejste bohatí. A nejspíš ani nebudete

Buďte jako Buffett a Gates. Alespoň pět hodin týdně studujte

Berete víc než 40 tisíc měsíčně? Patříte k 1 procentu nejbohatších lidí na světě

České bankovky, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).