Menu Zavřít

Kryptoměny mohou ohrozit celý internet, varuje švýcarská banka

21. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Banka pro mezinárodní vypořádání (BIS) ve své zprávě varuje, že kryptoměny ještě nejsou připraveny na to, aby vstoupily do běžného bankovnictví. A možná nikdy nebudou. BIS, která má sídlo v Basileji, fakticky funguje jako centrální banka pro ostatní centrální banky na světě. Kryptoměny jsou podle ní příliš nestabilní, podléhají manipulacím a spotřebovávají mnoho elektřiny. Náročnost přenosu dat během transakcí by dokonce mohla vést k zastavení internetu.

Banka pro mezinárodní vypořádání (BIS) ve své výroční zprávě tvrdí, že kryptoměny mohou být velkým rizikem pro finanční sektor.

I když fanoušci bitcoinu a dalších digitálních měn doufají, že se z nich jednou stanou běžná platidla, nemusí k tomuto scénáři nikdy dojít, upozornila švýcarská banka, jež poskytuje služby ostatním centrálním bankám na celém světě.

Problémem virtuálních měn je podle zprávy „příliš nedostatků“, než aby mohly být přijímány jako masově rozšířené platidlo. Kryptoměny jsou podle BIS příliš nestabilní, podléhají útokům hackerů, spotřebovávají velké množství elektřiny. Jejich zranitelnost v počítačové síti může diskvalifikovat jejich důvěryhodnost.


Čtěte: Proč investovat do kryptoměn? Fungují jako uchovatel hodnoty a chrání před inflací

Bitcoin (ilustrační foto)


Jedním ze zjištění basilejské banky je to, že využívání decentralizované databáze blockchain, jež ověřuje transakce, by v případě tisíců operací během jedné vteřiny, jak je tomu například u platebního systému Visa, mohl zahltit servery po celém světě a v konečném důsledku by mohlo dojít k přetížení celého internetu.

„Datové objemy by mohly vést k zastavení internetové sítě,“ uvedla zpráva. Navíc spotřeba elektřiny, pokud se objem transakcí v kryptoměnách dramaticky zvýší, povede k „ekologické katastrofě“.

Počet finančních transakcí za vteřinu
Visa 3526
Mastercard 2061
PayPal 241
Bitcoin 3,3
Ethereum 3,18
Litecoin 0,26

Pozn: údaje za rok 2017. Zdroj: BIS

Zpráva může obnovit obavy, jež se poslední dobou s využíváním kryptoměn pojí. Cena bitcoinu od loňského prosince klesla až na úroveň 6 500 dolarů po zprávě, že byla napadena burza Conrail v Jižní Koreji. Zloději ukradli kryptoměny v hodnotě přesahující 800 milionů korun.

V dalším útoku na burzu Bithumb se jim pak povedlo odčerpat mince v hodnotě 700 milionů korun.

Ještě v prosinci 2017 se bitcoin prodával za téměř 20 tisíc dolarů. Tržní kapitalizace digitálních měn se během letošního roku snížila o více než padesát procent. Bitcoin ze svých maxim na přelomu roku ztratil až 70 procent.

Vývoj kurzu bitcoinu k dolaru během roku 2018:

BTCUSD Chart

Transakce využívající ověření pomocí blockchainu při stoupajícím používání kryptoměn mohou být stále obtížněji chráněny před napadením. Jejich ochrana bude stále více nákladnější, upozornil profesor ekonomie Eric Budish z University of Chicago.

Banka ve své zprávě uvedla i několik pozitiv používání kryptoměn. Tím je například rychlejší systém při platbách mezi jednotlivými státy a také při transakcích spojených s exportem a importem zboží.

Rizika využívání digitálních měn stále převažují nad možnými výhodami, aby mohly hrát dominantní úlohu v globální ekonomice, zdůraznila banka BIS. Pokud zmizí důvěra v bezpečné používání kryptoměn pro finanční transakce, může dojít k úplné ztrátě jejich hodnoty, varovala renomovaná instituce.

BRAND24

Více o problematice virtuálních měn čtěte v rubrice Kryptoměny:

Státní kryptoměna: švýcarská vláda zvažuje zavedení e-franku

Nákup bitcoinů beze stop: 4 tipy, jak se bránit sledování

Kdo je pravý Alibaba? Dubajská kryptoměna se brání žalobě čínského gigantu

Jak zkrotit kryptoměny? Poplatek za data má ulehčit blockchainu

Jak se kradou kryptoměny: 5 průšvihů kolem virtuálních peněz

Krádež bitcoinů, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).