Menu Zavřít

Zeman podporuje Hedvábnou stezku. Chybí mu ale debata o rizicích

27. 4. 2019
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman sdílí základní názory o projektu nové Hedvábné stezky a podporuje ho. Postrádá ale debatu o rizicích, která mu hrozí. Zeman to dnes řekl v Pekingu na konferenci věnované tomuto projektu.

Zeman řekl, že plně podporuje základní koncept Hedvábné stezky. „Chápu ji jako fascinující infrastrukturní projekt. Pravda je ovšem taková, že v souvislosti s tímto projektem disponujeme pouze výčtem příležitostí. Analýza rizik zatím chybí,“ poznamenal prezident.

Věříte, že Miloš Zeman iniciuje příliv čínských investic?

V projevu vyjmenoval tři rizika, která v souvislosti s Hedvábnou stezkou vidí. „Jedním z rizik je začínající obchodní válka mezi USA a Evropskou unií. Z té jsme nešťastní a není v našem zájmu, ale už se stala faktem,“ poznamenal. Za druhé riziko považuje obchodní válku mezi Spojenými státy a Čínou a za třetí brexit. „Všechno toto jsou nepřátelé udržitelného ekonomického rozvoje a samozřejmě také nepřátelé úspěšnosti programu nové Hedvábné stezky,“ dodal.

Zeman se zároveň opět zastal společnosti Huawei. Řekl, že jako bezpečnostní riziko byla označena bez jakýchkoli seriózních důkazů. „Považuji to za obyčejnou obchodní soutěž, která je ovšem nekalá. To řeknu i prezidentu firmy Huawei, kterému vyjádřím osobní podporu,“ řekl Zeman. S generálním ředitelem Huawei Žen Čeng-fejem se prezident Zeman sejde ještě dnes.

Společnost Huawei čelí tlaku některých západních států, podle kterých mohou technologie této firmy znamenat bezpečnostní riziko a čínská vláda by je mohla využívat ke špionáži. Tvrdí to zejména Spojené státy, Huawei to odmítá. Zeman se opakovaně vyjádřil, že pro takové tvrzení nebyly předloženy důkazy. Postoj zemí Evropské unie k této záležitosti je nejednotný.


Plané Zemanovy sliby. V Česku ubylo kapitálu z Číny i firem s čínskými vlastníky

 Miloš Zeman v předklonu, Si Ťin-pching vzpřímený. Obrázek dobře symbolizující vztah Česka a Číny


Před technologiemi Huawei, stejně jako další čínské společnosti ZTE, varoval v závěru loňského roku i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Mohou podle něj představovat bezpečnostní riziko. Zeman se proti stanovisku NÚKIB opakovaně postavil.

CIF24

Zeman se společnosti Huawei zastal v Pekingu i v pátek na česko-čínském hospodářském fóru.

Čtěte také:

Zeman vyzdvihl Hedvábnou stezku a hájil Huawei. České firmy podepsaly v Pekingu desítky dohod

Zeman v Pekingu urguje miliardy. Číňané přislíbili investice

Pragmatismus změnil Čínu v globální mocnost

Německý průmysl varuje před čínským státním kapitalismem: EU se musí bránit

Černá listina se plní. Čínský velký bratr už rozhoduje, kdo smí do vlaku

Kauza skvělého úspěchu. Huawei je bezpečnostní hrozba prvního kalibru

Pátá letecká linka mezi Českem a Čínou: spojí Prahu a Šen-čen

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).