Menu Zavřít

Plané Zemanovy sliby. V Česku ubylo kapitálu z Číny i firem s čínskými vlastníky

25. 4. 2019
Autor: čtk

Firem s čínskými vlastníky v Česku bylo letos v březnu 1881, tedy nejméně od prosince 2012. Čínský kapitál v základním jmění českých firem se snížil proti loňskému podzimu i meziročně na 5,7 miliardy korun. Uvedla to poradenská společnost Bisnode. Stamiliardové čínské investice v Česku v minulosti sliboval prezident Miloš Zeman.

Českých firem vlastněných majiteli s platnou čínskou adresou ubylo proti loňskému září téměř o stovku, meziročně o víc než 140. V prosinci 2012 takových firem bylo 2301.

Z dat Bisnode také vyplývá, že objem čínského kapitálu v základním jmění českých firem byl v březnu ve srovnání s loňským zářím nižší o 447 milionů korun. Loni v září byl za poslední léta nejvyšší. Meziročně čínského kapitálu ubylo o 26,8 milionu korun. Nejméně za posledních sedm let ho v základním jmění českých firem bylo v prosinci 2013, kdy nedosahoval ani dvou miliard korun.

Věříte, že Miloš Zeman iniciuje příliv čínských investic?

Zeman v minulosti při schůzkách s čínskými představiteli sliboval čínské investice za více než 200 miliard korun. Nynější investice sám prezident minulý týden v rozhovoru s čínskou televizí CCTV označil za „velmi, velmi nízké“. Desítky miliard korun investic a úvěrů by měla přinést memoranda podepsaná dnes při zahájení páté Zemanovy návštěvy v Číně ve funkci prezidenta.

Například zástupci Bank of China a společnosti CITIC dnes podepsali memorandum o investicích v České republice. Podle kancléře Vratislava Mynáře by měly v příštích dvou letech dosáhnout jedné miliardy dolarů (asi 23,1 miliardy korun). V přítomnosti prezidenta Zemana byla zároveň podepsáno memorandum mezi Bank of China a Hospodářskou komorou ČR. Banka v něm podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého slibuje českým firmám úvěrový rámec až dvě miliardy dolarů (asi 46,2 miliardy korun).

BRAND24

Zeman v Pekingu urguje miliardy. Číňané přislíbili investice

 Miloš Zeman po příletu do Pekingu

Dále čtěte:

Pragmatismus změnil Čínu v globální mocnost

Německý průmysl varuje před čínským státním kapitalismem: EU se musí bránit

Černá listina se plní. Čínský velký bratr už rozhoduje, kdo smí do vlaku

Kauza skvělého úspěchu. Huawei je bezpečnostní hrozba prvního kalibru

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).