Menu Zavřít

Německý průmysl varuje před čínským státním kapitalismem: EU se musí bránit

11. 1. 2019
Autor: Profimedia.cz

Svaz německého průmyslu varuje před tím, že čínský státní kapitalismus ohrožuje celá odvětví v Evropské unii. Čínskému ekonomickému vlivu je třeba se bránit usilovněji než dosud. Unie by měla podle německých manažerů více podporovat výzkum a vývoj nových technologií a také zpřísnit regulaci čínských investic v zemích EU.

Čína posiluje svoje ekonomické postavení ve světě dumpingovými cenami, státními intervencemi, akvizicemi (nejen) evropských technologických firem. Tomu je třeba se aktivně postavit, aby nebyl ohrožen průmysl v celé Evropské unii, vyzval německý svaz průmyslu BDI.

„Vzniká systémová konkurence mezi naším modelem liberální, otevřené a sociálně-tržní ekonomiky a čínské státem řízené ekonomiky,“ uvedl svaz. V dokumentech BDI se podle německé agentury DPA varuje před tím, že dosud silná ekonomika zemí EU je ohrožena čínskou konkurencí, která nehraje „férově“.

Evropa by se měla proti čínskému ekonomickému vlivu bránit. Zejména více investovat do moderních technologií, jako je umělá inteligence, která bude v následujících letech významně ovlivňovat konkurenceschopnost v globální ekonomice.

Čínská dominance a uměle vytvořená nadprodukce se už projevuje ve výrobě oceli, k podobnému vývoji by mohlo dojít i v robotice a výrobě baterií. Evropská unie by se měla také účinněji bránit proti čínským investicím, které mají za cíl pouze ovládnout technologické firmy bez toho, aby přinesly vlastní výrobu do zemí EU.


Čtyři modernizace po čtyřiceti letech. Pragmatismus změnil Čínu v globální mocnost

 Po Mao Ce-tungově vládnutí ti, kteří ho přežili usoudili, že po této zkušenosti bude lepší přejít na kolektivní vedení, upřednostnit před třídním bojem hospodářský rozvoj, otevřít se investicím z kapitalistického světa.


Brusel by měl také usnadnit fúze a vznik velkých evropských firem, které by mohly konkurovat světovým technologickým obrům. V Německu se upozorňuje na plánovanou fúzi německé společnosti Siemens a francouzské Alstom, kterou prověřuje Evropská komise. Fúze má vytvořit silnější konkurenci vůči čínské CRRC, největšímu výrobci vlaků na světě.

Podle prezidenta BDI Dietera Kempfa se nenaplnila očekávání, že se postupně z Číny stane liberálně-tržní ekonomika. Proto je třeba se státnímu kapitalismu Číny bránit aktivněji, než tomu bylo dosud. Výdaje na výzkum by se podle něj měly v rámci EU zdvojnásobit v příštích sedmi letech na 160 miliard eur (4,1 bilionu korun). Zvýšit by se měly také investice do infrastruktury a vzdělání. Peking oznámil, že do roku 2049, kdy bude slavit sto let od založení Čínské lidové republiky, chce být globální technologickou jedničkou.

BRAND24

Dále čtěte:

Obchodní jednání mezi USA a Čínou skončila, Peking nakoupí americké výrobky

Stejná blamáž jako v Česku. I v Polsku jde Číňanům hlavně o vliv a hotové firmy

Číňané „omylem“ šmírovali americké uživatele Androidu

Obavy z Číny? Silný stát nemusí mít strach, reaguje na varování zpravodajců Hrad

Hedvábné stesky. Základna a nový přístav v Džibutsku je důkazem promyšlené čínské strategie

Daň z příjmu platí jen dvě procenta Číňanů. Peking přitlačí na neplatiče

Selhání Pekingu: Číňanky se bojí rodit, mají strach z otráveného mléka i očkování

Očkování dětí v Číně, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).