Menu Zavřít

Zeman v Pekingu urguje miliardy. Číňané přislíbili investice

25. 4. 2019
Autor: čtk

Zástupci Bank of China a čínské společnosti CITIC dnes podepsali memorandum o investicích v České republice. V příštích dvou letech by měly dosáhnout jedné miliardy dolarů (asi 23,1 miliardy korun). V přítomnosti prezidenta Miloše Zemana bylo zároveň podepsáno memorandum mezi Bank of China a Hospodářskou komorou ČR. Banka v něm podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého slibuje českým firmám úvěrový rámec až dvě miliardy dolarů (asi 46,2 miliardy korun).

Zeman, jenž je v prezidentské funkci na již páté návštěvě Číny, se večer zúčastní recepce na české ambasádě, na které bude zahájena oslava 70. výročí navázání česko-čínských diplomatických styků. Hlavním cílem Zemanovy cesty do Pekingu je účast na konferenci věnované projektu nové Hedvábné stezky, která by měla mimo jiné dopravně propojit Čínu s evropskými i asijskými zeměmi. Na programu má také setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Český prezident je znám svým příklonem k ekonomické spolupráci s Čínou. V minulosti sliboval příliv čínských investic za více než 200 miliard korun, čínské firmy ale v České republice investovaly výrazně méně peněz. Zejména opoziční politici proto poukazují na sporné přínosy sbližování některých českých politiků s Čínou. Ke kritikům se přidal i premiér Andrej Babiš. Zklamání z výše investic vyjádřil minulý týden v rozhovoru s čínskou televizí CCTV i sám Zeman.

Věříte, že Miloš Zeman iniciuje příliv čínských investic?

Podle kancléře Vratislava Mynáře by se měly investice v dalších letech zvyšovat. Dnešní dohoda mezi Bank of China a společností CITIC bude podle něj „znamenat konkrétní investice ve prospěch České republiky ve výši asi jedné miliardy amerických dolarů (asi 23,1 miliardy korun)“. Bank of China bude podle něj garantovat finance umožňující investice prostřednictvím CITIC Europe v České republice. „Bude to fond, který bude společně spravován společností CITIC ve prospěch České republiky. Budou to peníze, které budou alokovány z Bank of China a částečně CITIC,“ řekl. Bank of China se podle něj zavazuje, že během dvou let prostřednictvím CITIC Europe investuje do významných projektů v České republice miliardu dolarů.

Bank of China zároveň podepsala memorandum s českou Hospodářskou komorou. Podle šéfa komory Vladimíra Dlouhého je banka připravena v příštích dvou až třech letech poskytnout úvěrový rámec až dvou miliard dolarů. Předpokladem podle něj je, že na české straně budou k dispozici „dobré projekty, které splní bankovní parametry Bank of China“. Podmínkou projektů zároveň má být to, že budou mít dopad na česko-čínské vztahy. „Ať z hlediska česko-čínských investic k nám nebo naopak z hlediska potenciálních investic do Číny, případně na třetích trzích, anebo i z hlediska financování obchodu,“ poznamenal.


Čtyři modernizace po čtyřiceti letech:

Pragmatismus změnil Čínu v globální mocnost

 Po Mao Ce-tungově vládnutí ti, kteří ho přežili usoudili, že po této zkušenosti bude lepší přejít na kolektivní vedení, upřednostnit před třídním bojem hospodářský rozvoj, otevřít se investicím z kapitalistického světa.


Dlouhý označil podepsaný dokument za deklaraci, protože nikdo nemůže banku donutit úvěry poskytovat. Záležet podle něj proto nyní bude na českých a čínských podnikatelích. Dlouhý zároveň poznamenal, že dosavadní čínské investice jsou pro něj trochu zklamáním. „Přál bych si, aby čínské investice do České republiky přinesly vyspělé technologie, které Čínu charakterizují, aby přinesly společné podniky především v oblasti zpracovatelského průmyslu, abychom společně byli úspěšní na společných trzích kdekoli. A to se zatím děje v omezené míře,“ řekl.

V sídle Bank of China bylo dnes podepsáno také memorandum o porozumění mezi touto bankou a českou firmou Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. „V partnerství se silnými čínskými bankami vidíme příležitost, jak do Evropy přivézt zajímavé investice do moderní energetiky,“ sdělil generální ředitel Sev.en Energy Luboš Pavlas.

V neděli se Zeman setká s čínským prezidentem. Podle Mynáře bude jedním z témat jednání podpora českých podnikatelů, kteří mají zájem o vstup na specifický čínský trh. Do Číny již ve středu pod záštitou Hospodářské komory přiletěla česká podnikatelská delegace, ve které jsou zástupci asi 60 firem.

BRAND24

Součástí delegace českého prezidenta v Číně je i pět českých ministrů nebo například Jaromír Jágr, který by se měl stát tváří turnaje v ledním hokeji na olympijských hrách pořádaných Pekingem v roce 2022.

Dále čtěte:

Německý průmysl varuje před čínským státním kapitalismem: EU se musí bránit

Černá listina se plní. Čínský velký bratr už rozhoduje, kdo smí do vlaku

Kauza skvělého úspěchu. Huawei je bezpečnostní hrozba prvního kalibru

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).