Menu Zavřít

Trump prý zvažuje sankce proti Číně. Kvůli nekalým praktikám a KLDR

31. 7. 2017
Autor: čtk

Poradci prezidenta USA Donalda Trumpa se snaží sestavit seznam hospodářských sankcí namířených proti Číně, napsal dnes americký server Politico s odvoláním na úředníky Bílého domu. Tým poradců o sankcích jednal o víkendu a dnes má pokračovat. Konečné rozhodnutí lze očekávat už tento týden, tvrdí server.

Naléhavost „pádné“ strategie vůči Číně vyvolal páteční test severokorejské mezikontinentální balistické rakety. Trump je přesvědčen, že Čína nedělá dost, aby zastavila snahu KLDR vybudovat jaderný arzenál schopný ohrozit USA. Washington si rovněž veřejně i v soukromí dlouho stěžoval, že Čína se uchyluje k nečestným obchodním praktikám, uvedl americký server.

Někteří jestřábové v poradenské skupině Bílého domu, mezi něž Politico řadí poradce Stephena Millera, hlavního stratéga Steva Bannona a ekonomického poradce Petera Navarra, dlouho prezidenta přesvědčují, aby vůči Číně zaujal tvrdší stanovisko. Trump zvažuje, že zavede cla na dovoz čínské oceli nebo stanoví kvóty na import této produkce, případně že se odhodlá k obojímu. Okruh sankcí ale má být širší, konstatuje Politico.

Na politiku Pekingu si o víkendu Trump postěžoval na twitteru. „S Čínou jsem velmi nespokojen. Naši bývalí hloupí vůdci jim dovolili vydělat stamiliardy dolarů ročně, ohledně Severní Koreje ale nebylo uděláno NIC, jen se mluví. Nedovolíme, aby to pokračovalo. Čína by tento problém mohla snadno vyřešit!“ napsal prezident.

BRAND24

Čína: Severokorejský problém jsme nezpůsobili
Čína není odpovědná za vznik severokorejského jaderného problému, prohlásil dnes čínský ministr zahraničí Wang I. Reagoval tak na „zklamání“ amerického prezidenta Donalda Trumpa nad čínským postojem Číny v souvislosti s dalším severokorejským testu balistické rakety. Řešení jaderné otázky v KLDR vyžaduje společné úsilí všech zemí, dodal šéf čínské diplomacie.

Co může Trumpa udržet u moci i po roce 2020? Přečtěte si komentář

Kuřácký koutek Daniela Deyla

Přečtěte si také:

Konec nepřátelských akcí a setkání rodin. Jižní Korea nabízí KLDR mírové rozhovory

Poslanci USA schválili nové sankce proti Rusku, Íránu a KLDR


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).