Menu Zavřít

Poslanci USA schválili nové sankce proti Rusku, Íránu a KLDR

26. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Americká Sněmovna reprezentantů schválila nové sankce vůči Rusku, Íránu a Severní Koreji. Opatření musí ještě odsouhlasit Senát a podepsat prezident Donald Trump. Ten zatím váhá, napsala agentura Reuters.

Návrh zákona, který zavádí nové sankce vůči trojici zemí přijala Sněmovna reprezentantů naprostou většinou hlasů. Pro se vyslovilo 419 poslanců, proti tři. Návrh tak získal podporu i Trumpových republikánských spolustraníků.

Nyní se bude návrhem zabývat Senát, zatím ale není jasné kdy. Osud sankcí v Senátu je podle Reuters nejistý, ačkoli touto komorou již dříve bez problémů prošel obdobný návrh.


USA versus Rusko: Probíhá nové „lajnování“ globálního hřiště?

 Setkání prezidentů USA a Ruska


Trump má k opatření výhrady a podle pondělního vyjádření mluvčí Bílého domu se ještě nerozhodl, zda jej podepíše. Případné veto prezidenta ale mohou zákonodárci přehlasovat.

Přípravu protiruských sankcí sleduje s určitým znepokojením Evropská komise, sdělil v pondělí její mluvčí. Server Politico uvedl, že podle interních poznámek, přichystaných pro členy komise, by nyní schválená nová podoba amerických protiruských sankcí mohla mít negativní dopady na evropské energetické společnosti.

Moskva nové sankce kritizuje

Návrh nových sankcí kritizoval náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Podle něj nedává prostor pro zlepšení vztahů mezi Moskvou a Washingtonem v blízké budoucnosti. Vztahy mezi oběma zeměmi se tímto dostávají do „neprozkoumaných vod“, dodal.

Předseda zahraničního výboru Rady federace, horní komory ruského parlamentu, Konstantin Kosačov na facebooku uvedl, že by Moskva měla připravit na nové americké sankce vůči Rusku „bolestivou“ odpověď.

„Vzhledem k jednomyslnému schválení balíčku sankcí vůči Rusku, Íránu a Severní Koreji v americké Sněmovně reprezentantů nelze očekávat průlom (v americko-ruských vztazích)… Ve skutečnosti je další zhoršení dvoustranné spolupráce nevyhnutelné,“ dodal.

BRAND24

Přečtěte si také:

Evropská unie prodloužila protiruské sankce. Pokračuje v "politice neuznání"

Konec protiruských sankcí? Až se vyřeší Sýrie a Ukrajina, vzkazuje Trump

Příliš mnoho pozornosti. Ruský velvyslanec Kisljak v USA skončil

Prezidentský knock-out. Trump podal nejhorší výkon v dějinách summitů

 Putin knouck outoval Trumpa


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).