Svaz obchodu a cestovního ruchu letos pořádá sérii vzdělávacích kurzů o bezpečnosti potravin, které jsou určeny malým a středním firmám působícím v oblasti cestovního ruchu. „V průběhu školení si zaměstnanci a manažeři firem mohou zdarma otestovat, zda jejich provozy splňují hygienická pravidla, která přinesla evropská legislativa,“ řekla prezidentka svazu Helena Pískovská.
Vedle vzdělávacích kurzů připravil svaz také dvojici odborných publikací mapujících základní změny, které do oblasti cestovního ruchu a obchodu vnesly nové evropské bezpečnostní předpisy, takzvaný hygienický balíček. „Na rozdíl od dřívější vyhlášky, která přesně definovala například rozměry umyvadel nebo přesné teploty potravin při uskladnění, je evropská směrnice mnohem volnější. Obsahuje jen neurčité termíny jako snadno omyvatelné povrchy nebo požadavek, aby provozovatel zajistil zdravotní nezávadnost potravin. Veškeré povinnosti a samozřejmě i odpovědnost tak přešly na podnikatele, kteří si s tím ale často nevědí rady,“ řekl manažer svazu pro oblast cestovního ruchu Michal Zeman.