Menu Zavřít

Rostlinné burgery nejsou tak úplně eko, prozradil nezávislý test

29. 10. 2019
Autor: archiv

Nezávislý německý test 18 rostlinných burgerů prokázal, že polovina z nich obsahuje látky, jež byste ve vegetariánské stravě nečekali. Minerální oleje nebo geneticky upravované plodiny – sóju.

Popularita bezmasých výrobků, ať již mají chutnat jako maso, nebo nikoliv, ve světě roste s tím, jak se lidé snaží omezovat produkci uhlíkových plynů. Hitem tohoto roku jsou bezmasé hamburgery americké firmy Beyond Meat, které nabízejí i běžné maloobchodní řetězce.

Německý spotřebitelský časopis Öko-Test se rozhodl analyzovat složení těchto bezmasých hamburgerů. Vybral 18 různých výrobků. Sedm z nich se snaží napodobit chuť masa, zbytek tuto ambici nemá.

„Chtěli jsme vědět, zda se nová generace náhražek masa obejde bez škodlivých látek a zda skutečně chutnají jako maso nebo ryba. Zajímalo nás také, jak tyto výrobky obstojí ve srovnání s běžnými rostlinnými burgery,“ uvedli autoři testu.

Známku „velmi dobrý“ získaly jen čtyři výrobky, všechny jsou přitom variantami hamburgerů, které nemají chutnat jako maso.


Po hovězím i vepřové. Náhražka masa z Hongkongu chce dobýt Evropu

Výrobek omnipork.


Ve více než polovině vzorků redaktoři našli stopy po minerálních olejích, jež se vyrábějí z ropných produktů. Jedná se zejména o potenciálně rizikové látky MOSH, jež se mohou hromadit v játrech, slezině nebo lymfatických uzlinách.

Šest výrobků obsahovalo geneticky modifikovanou sóju, která pochází ze Spojených států. Podle webu transgen.de až 94 procent sóji produkované v USA je geneticky upraveno. Ke kontaminaci GMO sójou došlo dokonce i u dvou evropských výrobků. Ve dvou rostlinných hamburgerech byl příliš vysoký podíl soli.

Německý časopis doporučuje při koupi vegetariánských karbanátků sáhnout spíše po čistě zeleninové variantě, které nemá připomínat chuť masa. Obsahuje většinou více vitamínů a minerálních látek.

Dále čtěte:

Sladké fiasko. Dr. Oetker přestal vyrábět kalorickou bombu čokopizzu

Podnikání bez hranic. Růžička chce vyvíjet nové potraviny

Nenápadná a výživná potravina budoucnosti. Obyčejné žaludy

MMF24

Byznys do éry klimatické hysterie: udělejte z domácích mazlíčků vegany

 ilustrační foto.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).