zavřít

Ty to zvládneš.cz - NEPOZORNOST



Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Británie představí na EXPO 2020 interaktivní Pavilon poezie

Britský pavilon se na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji stane místem, z něhož…

Rozhovor: K čemu je dobré vzdělání LL.M. a MBA?

Tituly MBA či LL.M. za jménem poutají pozornost. Absolvováním profesního vzdělání si…

Na Bořislavce bude stát umělecké dílo Federika Díaze

Kancelářské a obchodní centrum Bořislavka přinese letos Praze 6 nejen výraznou a světově…

Žaludy (ilustrační foto)
Žaludy (ilustrační foto)
Autor: Profimedia.cz

Nenápadná a výživná potravina budoucnosti. Obyčejné žaludy

14. března 2019, 16:04 - Jana Nováková
Žaludy (ilustrační foto)
Žaludy (ilustrační foto)
Autor: Profimedia.cz
14. března 2019, 16:04

Za superpotraviny, třeba zelený ječmen, tygří ořechy nebo řasu chlorellu, jsou lidé ochotni platit poměrně vysoké sumy. Zdraví prospěšné potraviny je přitom nemusí stát nic. Řeč je o obyčejných žaludech. Podle odborníků jsou jedlé a výživné podobně jako kaštany či arašídy.

V dobách nouze, třeba během válek či neúrody, lidé žaludy, tedy plody dubu, používali k obživě zcela běžně. Vyráběli z nich mouku, ze které pekli chleba, nebo je pražili, drtili a zalévali horkou vodou. Vznikal tak nápoj, který byl svou chutí podobný kávě.

Postupem času se ale začaly množit mýty, že žaludy jsou pro člověka nestravitelné nebo dokonce toxické a hodí se pouze pro vepřový dobytek. Tyto teorie nyní odborníci nabourávají.

Dá si někdo kávu?

„Oba výrobky, žaludová mouka i žaludová káva, jsou z výživového hlediska velmi zajímavé i v současné době. Existuje proto snaha upravit je pomocí moderních potravinářských technologií do takové podoby, aby se mohly uplatnit i v lidské výživě a pomohly rozšířit sortiment potravin o zajímavé výrobky. Dobrým znamením pro tuto snahu je fakt, že žaludy na rozdíl od obilovin neobsahují lepek, kterému je přičítána řada nežádoucích účinků na lidské zdraví,“ uvedl pro Euro.cz toxikolog, spisovatel a vysokoškolský profesor Jiří Patočka s odkazem na výzkumy vědců z Turecka.


Čtěte: Opěvovaná kurkuma může zdraví i škodit. Rizikem je žloutenka


Kromě absence lepku mají žaludy z výživového hlediska i další pozitiva. Nutričně jsou velmi bohaté. „Žalud obsahuje 40 procent škrobu, 24 procent tuků (zejména mono nenasycených mastných kyselin) a 6 procent bílkovin. Z minerálních látek je zajímavá měď a hořčík, kterých žaludy obsahují relativně vysoké množství,“ vysvětlil odborník na potraviny z časopisu dTest, Jan Maryška. Konzumace nenasycených mastných kyselin je vhodná zejména proto, že se podílí na snižování „zlého“ LDL cholesterolu, čímž může předcházet riziku vzniku infarktu.

Žaludy, „příbuzní“ arašídů a kaštanů

Z hlediska složení je možné žaludy přirovnat k jiným, člověkem již dlouhou dobu běžně konzumovaným a populárním potravinám. Lékařka Kateřina Cajthamlová pro Euro.cz uvedla, že žaludy jsou syté a ve stravě by se mohly řadit „po bok třeba arašídům nebo kaštanům.“

Kromě benefitů odborníci upozorňují i na nutnost žaludy před jakoukoliv kuchyňskou úpravou louhovat ve vodě nebo je vařit. Důvodem je tuhá skořápka, hořkost a obsah taninu. To je tříslovina, která je velmi trpká a ke konzumaci se nehodí.

Stejně jako samotné žaludy může být pro člověka užitečný i výluh z těchto semen. „Je možné jej užít povrchově proti krvácení a na desinfekci ran,“ radí Cajthamlová. Specialista na výživu Petr Havlíček upozorňuje i na možnost využití výluhu z žaludů při střevních potížích.


Čtěte: Část margarínů škodí zdraví, shodují se odborníci. Doporučují spíše máslo


Plody dubu je možné i pražit. Při tomto procesu vznikají látky, které mají stimulační účinky, a žaludy díky němu získávají výraznější chuť, která se podobá oříškům, a také lepší stravitelnost, vysvětlil Havlíček. Doplnil, že mohou v jídelníčku moderního člověka plnit několik funkcí. „Žaludy se mohou v kuchyni uplatnit jako náhražka kávy nebo jako mouka (prášek), pro zahušťování pokrmů nebo obohacení pečiva pro bezlepkové potraviny,“ dodal Havlíček.

Číňané jsou zase napřed

V oblasti výzkumu či dokonce zařazování žaludů do běžného jídelníčku má Česko co dohánět. Podle Jiřího Patočky se ale výzkumům v oblasti konzumace těchto semen intenzivně věnují zahraniční vědci. Nejdále jsou podle něj v tomto směru Číňané, kteří mají s využitím žaludů ve prospěch člověka pravděpodobně největší zkušenosti.

Víte o žaludech, že…
• Jde o plody různých druhů dubů. Mají proto všelijaké tvary a velikosti.
• Žaludy požívají hlavně vepři, výhradně těmito plody je krmeno černé prase iberijské. Špek a šunka pocházející z tohoto vepře jsou celosvětově považovány za nejlahodnější a nekvalitnější.
• Kromě zajímavých nutričních hodnot mají žaludy i léčivé účinky. V současnosti je ověřuje moderní farmakologie.
• Asi nejdále v propagaci žaludů došla Řekyně Marcie Mayer, která tvrdí, že žaludy kromě ochrany srdce třeba zvyšují energii či regulují hladinu cukru v krvi. Její startupová firma Oakmeal vyrábí z žaludů těstoviny či sušenky. Mayer se netají svými ambiciózními plány. Jejím snem je sekce žaludů v každém supermarketu.

Dále čtěte:

Revoluce z vládní pekárny: stát rozmělní definici kváskového chleba

Změna na etiketách: z řeckého jogurtu bude koncentrovaný mléčný výrobek

Lepek není jed. Může ochránit před cukrovkou i dalšími chorobami

Rádi žvýkáte? Můžete si zadělat na vředy i nadváhu

Masem a mléčnými výrobky proti infarktu. Kardiologové překvapili novou studií

Hlídáte si cholesterol? Možná zbytečně. Škodit mohou spíše léky, které ho snižují


Čtěte také

Události Ilustrační foto

Dvě stě milionů pro vědu. Manželé Dvořákovi podpoří rekordní částkou mladé vědce

Tuhle vazbu česká chemie potřebovala. Manželé Hana a Dalimil Dvořákovi se rozhodli…

před 2 hodinami

 První poslední Petra Weikerta

Konec Babišovy vesničky

Právě končí jeden kdysi výbušný příběh. Na jeho začátku byly výzva, aby Česko přijalo…

před 3 hodinami

Šunka, ilustrační foto

Sendvič se šunkou ze Šanghaje může zničit globální trh s vepřovým masem

Amerika se obává zavlečení prasečího moru z Číny do Spojených států. V Chicagu museli u…

před 3 hodinami

Nejsilnější vyráběná větrná turbína Haliade X výrobce GE, ilustrační foto

U Británie roste největší větrný park na světě. Celkový výkon přesáhne tři reaktory z Temelína

Začala výstavba největší větrné elektrárny na světě v Severním moři ve vodách Velké…

před 4 hodinami

 Premiér Andrej Babiš

Babiš by sloučil další resorty. Mohli bychom mít až o čtyři ministry méně, tvrdí

Premiér Andrej Babiš by si uměl představit sloučení ministerstev průmyslu a obchodu,…

před 5 hodinami

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujal Vás tento článek?
Ohodnoťte ho

Počet hodnocení: 23 | Průměrné hodnocení: 4.96

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Finance
Vydavatelství Mladá fronta uhradilo smyšlenou pohledávku a vyzvalo soud k neprodlenému odmítnutí insolvenčního návrhu
5 případů, kdy musíte odevzdat přehled a nečekáte to
Rozhovor s Ondřejem Chládkem o whisky TREBITSCH a založení investičního fondu SICAV
Daňové povinnosti předčasných důchodců
Kdo bude letos muset zaplatit solidární daň?
Auta
Další test ukázal, že auta na plyn jsou ekologičtější než…
Remote Tacho Download v rámci služby DAF Connect
Právě vychází časopis Auto motor a sport 2/2020. Prohlédněte si fotky, které se do něj nevešly
I ty, Subaru? Japonská značka chce po roce 2035 prodávat jen elektroauta
Tesla chystá hatchback, kterým zaútočí na Volkswagen ID.3. Navrhne ho v Číně
Hry pro příležitostné hráče