Menu Zavřít

Kryptoskandál ze Švýcarska se rozjasňuje. Envion podvedl 37 tisíc důvěřivců

20. 12. 2019
Autor: Profimedia.cz

Jeden z největších skandálů švýcarské kryptoscény spojený s firmou Envion dostává nové obrysy. Německo-švýcarský projekt těžby kryptoměn z obnovitelných zdrojů vybral od 37 tisíc lidí 100 milionů dolarů (2,3 miliardy korun). Drobní investoři stále doufají, že peníze dostanou zpět.

Investoři, kteří vsadili na projekt Envion v rámci primárního úpisu mincí (ICO), což je forma financování projektů formou vydání nové kryptoměny, se zatím musí s penězi rozloučit. Stále ale mají naději, že alespoň část prostředků se jim vrátí.

Firma byla založena na podzim 2017 v Berlíně. Od investorů dokázala na přelomu roků 2017 až 2018 vybrat 100 milionů dolarů (2,3 miliardy korun).

Obchodní model byl založen na šetrné těžbě kryptoměn tam, kde je k dispozici levná a zelená elektřina. Investoři si kupovali podíl na zisku. Na jaře 2018 vyšlo najevo, že bylo vydáno neplánovaně téměř o polovinu více tokenů a zakladatelé firmy obchodování s měnou zastavili. Mělo jít o zpronevěru ve výši 40 milionů dolarů.

Pro těžbu kryptoměn byl vyroben jeden prototyp kontejneru s těžebními stroji, který by byl přistaven k výhodnému zdroji energie. Podle deníku Neue Zürcher Zeitung stojí šest nepoužitých kontejnerů také v Berlíně a v nespecifikované lokalitě v České republice. Komerčně nebyly kontejnery pro těžbu využity ani jednou. Zakladatelé společnosti Michael Luckow a Matthias Woestmann se rozhádali už na samotném začátku podnikání.

Německé soudy ale dospěly k názoru, že vydání většího počtu tokenů nebylo protizákonné, tuto možnost zakladatelé firmy ve svých materiálech připouštěli.

Policejní razie

Na konci října 2019 došlo k policejní razii v Berlíně u bývalého novináře Woestmanna a v kanceláři jeho poradců. Výsledky nového vyšetřování ale nejsou ještě k dispozici, soudy budou o případu rozhodovat znovu.

Lidé okolo Luckowa by měli být ve výhodě. Je pravděpodobné, že nechtěli investory podvést, napsal švýcarský deník. Jeho tým žádá náhradu škody po Woestmannovi. Podle švýcarských úřadů do firmy investovalo 37 tisíc lidí. Švýcarský regulátor finančního trhu ale tvrdí, že společnost pro tuto formu a rozsah půjčky neměla potřebnou bankovní licenci.

Od konce října se mohou poškození drobní investoři hlásit ke svým pohledávkám přes internetové stránky Envion Konkurs. Stránky založil tým okolo Luckowa.

Z rubriky Kryptoměny dále čtěte:

Rusové dluží za elektřinu skoro 300 miliard. Účty má pohlídat blockchain

Objem obchodů s kryptoměnami v Česku dosáhne tři miliardy korun. Bitcoin drží neotřesitelnou pozici

Unicef přijímá dary v bitcoinech. Pomoc dětem bude rychlejší, slibuje

České kryptoměnové bankomaty General Bytes dobývají svět. Obsluhují třetinu trhu

Čína se obává nástupu libry od Facebooku. Chystá vlastní kryptoměnu

Jak ochránit kryptoměny? Antivir, 2FA a hardwarová peněženka jsou základ

Exmanažer PPF Bodlák staví s čínským miliardářem a německým bankéřem první kryptobanku na světě

MMF24

 Šéf společnosti Carduus Asset Management Pavel Bodlák

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).