Menu Zavřít

Sympatičtí podvodníci: Envion nalákal 100 milionů dolarů, teď je hledá

18. 5. 2018
Autor: Envion

Švýcarsko-německá společnost, která vzbudila zájem a sympatie svým přístupem k těžbě virtuálních měn s použitím energie z obnovitelných zdrojů, pravděpodobně nezvládla ohlídat vlastní „ajťáky“. Její primární nabídka mincí (ICO) z přelomu roku přilákala enormní zájem investorů a firma získala 100 milionů dolarů (2,2 miliardy korun). Během akce ale bylo upsáno o polovinu mincí více, než firmou zamýšlených 86 milionů. Zmizely ve virtuálních peněženkách a byly dále prodány.

Byla to jedna z nejúspěšnějších crowdfundingových akcí posledních let. Bohužel to platilo jen 4 měsíce. Letos 15. ledna po skončení prodeje nových mincí EVN investorům oznamoval šéf správní rady Matthias Woestmann cestu za nákupy nového hardwaru do Číny. Byl k tomu vybaven čerstvým kapitálem ve výši 100 milionů dolarů, s jehož pomocí se chtěl Envion zasadit o to, aby těžba kryptoměn byla co nejšetrnější. „Děkujeme investorům, s jejich penězi můžeme tento sen uskutečnit,“ dušoval se Woestmann.

Nyní však musel požádat kryptoměnové burzy po celém světě, aby zastavily obchodování s virtuální měnou EVN. Třetina z nich byla totiž vygenerována ilegálně bez vědomí šéfů firmy, uvedena do oběhu a pomocí propagace na sociálních sítích prodána.

„Naší ambicí bylo zezelenání těžby kryptoměn. Tímto podvodem jsem velmi zklamán. Postihne nejen naši společnost, ale také celý svět kolem blockchainu,“ litoval Woestmann, podle nějž nyní Envion plánuje emisi nových mincí.


Největší úpis v dějinách kryptoměn: na burzu míří prodejce těžebního nářadí

 Těžba kryptoměn


Původní mince nabídnuté v ICO byly investorům prodány jako právo na podíl na zisku společnosti v souladu s německými zákony. Oficiálně jich do oběhu šlo 86 milionů, 17 milionů si rozdělili zakladatelé společnosti. Jak ale ukázal interní audit, dalších 40 milionů mincí bylo vygenerováno bez autorizace, z toho 12 milionů přeprodáno přes kaskádu kryptopeněženek. Zisky inkasovali neznámí aktéři. Nominální hodnota mince byla 1 dolar, finanční ztráta společnosti je tak vyčíslena na 40 milionů dolarů (870 milionů korun), reputační bude ještě vyšší.

Envion se etabloval jako perspektivní společnost díky vývoji energeticky efektivní alternativy pro těžbu kryptoměn. Klíčovým konceptem je mobilní těžební jednotka (MMU), kterou lze umístit přímo k levnému zdroji energie kdekoli na světě a řídit ji dálkově. Oceňované je i efektivní chlazení těchto jednotek.

CIF24

Více ze světa virtuálních měn čtěte v rubrice Kryptoměny

Revoluce v bankovnictví: HSBC použila blockchain k obchodní transakci

Aktivum, které nic nevyrábí. Buffett a Gates zkritizovali bitcoin

Kdo je pravý Alibaba? Dubajská kryptoměna se brání žalobě čínského gigantu

Levný kanadský proud přivábil těžaře kryptoměn. Québec vyhlásil stop stav

Hodnota bitcoinu vzroste až 40násobně, myslí si jeden z největších investorů

Jak zkrotit kryptoměny? Poplatek za data má ulehčit blockchainu

Kryptoměny a správa dat, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).