Menu Zavřít

Martin Vítek: Učíme středoškoláky, jak rozjet vlastní byznys

20. 12. 2019
Autor: Euro TV

Zlínský rodák Martin Vítek spolu s kamarádem Davidem Friedlem před čtyřmi lety nastartoval projekt, jehož cílem je podpořit a vychovat nové podnikatelské naděje této země. Založil soutěž, díky níž mohou středoškoláci své plány proměnit ve skutečný byznys a mohou se z nich stát novodobí čeští Baťové či Škodové.

„Dáváme středoškolákům šanci reálně si vyzkoušet podnikání za téměř nulového rizika. Provádíme je celým procesem od rešerše trhu přes tvorbu byznys plánu až po vstup na trh,“ říká Martin Vítek o svém projektu nazvaném Soutěž & Podnikej.

Soutěžící ve věku od 16 do 21 let prochází dvouměsíčním akceleračním programem, kde si pod vedením zkušených mentorů a expertů z byznysového prostředí vytvoří vlastní podnikatelský záměr aplikovatelný do praxe.

Mohou přijít téměř s jakýmkoli nápadem, pokud je legální a nejde čistě o charitativní projekt. Ať už je to mobilní aplikace, stavby včelích úlů či prodej starých knížek online. Svůj projekt pak prezentují a obhajují před odbornou porotou složenou z manažerů a podnikatelů, kteří jim dají první zpětnou vazbu a poradí, jak získat na projekt peníze třeba z krajských dotací nebo z malých investičních fondů.

„Nemůžeme posoudit, jestli soutěžící mají dobré nápady. To musí zhodnotit až trh. Ale naším úkolem je ukázat mladým lidem cestu na ten trh,“ přibližuje Martin Vítek.

EBF24

Čtěte více k tématu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).