Menu Zavřít

Unicef přijímá dary v bitcoinech. Pomoc dětem bude rychlejší, slibuje

10. 10. 2019
Autor: Profimedia.cz

Agentura Unicef začala přijímat dary v kryptoměnách. Představitelé největší globální organizace pro pomoc dětem tvrdí, že tento přístup zefektivní a zrychlí finanční pomoc potřebným.

Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF), který loni hospodařil s 6,7 miliardy dolarů (157 miliard korun), začal přijímat peněžní dary také v digitálních měnách bitcoin a ethereum. Chce využít jejich výhody decentralizace.

Tím by se mohl zrychlit převod financí tam, kde budou potřeba. Kryptoměny by se převedly na místo určení a tam by si je pracovníci fondu převedli na místní měnu. Organizace by tím ušetřila za klasické transakční poplatky u bank.

Christopher Fabian z Unicef Innovation, jež stojí za spuštěním fondu v kryptoměnách, tvrdí, že umožnění dárcovství touto formou je nezbytným krokem, aby UNICEF mohla dobře fungovat i v následujících letech. Přijetí technologie blockchain by navíc mohlo monitorovat pohyb peněz od dárců směrem k potřebným. „Je to krok, kterým se učíme a připravujeme na vstup do další dekády,“ vysvětlil.


Advokát Kozub: Kryptoanarchie není chaos, ale svoboda jednotlivce ve virtuálním světě

Radim Kozub


V sektoru humanitární pomoci už virtuální měny přijímá například americký Červený kříž nebo Světový potravinový program OSN. Existují i projekty kryptoměn, jako je AidCoin nebo Pinkcoin, jež mají financovat pouze charitativní projekty. Rhodri Davies z Charities Aid Foundation nicméně připustil, že očekávání spojená s adopcí kryptoměn v sektoru humanitární pomoci byla před dvěma lety vyšší.

Přispíváte pravidelně na charitu?

Dříve byly limitovány na čistě internetové projekty, jako je encyklopedie Wikimedia nebo Electronic Frontier Foundation, jež poskytuje právní pomoc v oblasti ochrany svobody v digitálním světě.

Projekty, jež se budou financovat v rámci Unicef pomocí bitcoinu nebo etherea, mají být krátkodobého charakteru, aby se předešlo případné ztrátě ceny daru, pokud by došlo k velkému poklesu kurzu vůči klasické měně. Fond také zvýší kontrolní mechanismy pro ty, kteří budou chtít darovat peníze v digitální měně.

UNICEF
Dětský fond Organizace spojených národů (anglicky United Nations Children’s Fund) je částí Organizace spojených národů. Je to největší světová organizace, která se globálně zabývá ochranou a zlepšováním životních podmínek dětí a podporou jejich všestranného rozvoje. Byl vytvořen 11. prosince 1946.
Do roku 1953 se nazýval Mezinárodní dětský fond neodkladné pomoci. Z anglického originálu tohoto názvu United Nations International Children’s Emergency Fund vznikla zkratka UNICEF, která se používá dodnes. Má zastoupení v 158 zemích. Zdroj: wiki

Z rubriky Kryptoměny dále čtěte:

České kryptoměnové bankomaty General Bytes dobývají svět. Obsluhují třetinu trhu Čína se obává nástupu libry od Facebooku. Chystá vlastní kryptoměnu

Nový Zéland umožnil firmám platit zaměstnance v kryptoměnách

Jak ochránit kryptoměny? Antivir, 2FA a hardwarová peněženka jsou základ

Bitcoin jako sázka (skoro) najisto. Investičně se vyplatil v 98 procentech dní

Reklama i nákupy hráčů za bitcoiny: sport se otevírá kryptoměnám

Vlastní kryptoměnu budou mít i Amazon a Google, předpovídají bitcoinoví miliardáři Winklevossové

Z každého nákupu investice do bitcoinu. Dvacetiletý milionář rozjíždí platformu pro laiky

Kryptonadšenec McAfee vede kampaň na prezidenta USA z Havany. Doma neplatil daně

CIF24

Digitální měna libra od Facebooku by mohla podkopat schopnosti Evropské centrální banky

Vláda bude podporovat blockchain. Chce do Česka přilákat investice a talenty

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).