Menu Zavřít

Rusové dluží za elektřinu skoro 300 miliard. Účty má pohlídat blockchain

13. 12. 2019
Autor: Profimedia.cz

Ruské domácnosti dluží za elektřinu v přepočtu 288 miliard korun. Národní provozovatel elektrické přenosové soustavy sítě Rosseti hledá cesty, jak zabránit dalšímu prohlubování dluhu. Proto zahájil spolupráci s technologickou firmou Waves, jež pro analýzu dat z elektroměrů bude používat technologii blockchain.

Rusko by mělo pomocí blockchainu umožnit konečným spotřebitelům hlídat odběr elektřiny a také účty za energii. Technologii má dodat firma Waves Enterprise.

V pilotním projektu má být zapojeno 400 domácností v Kaliningradské a Sverdlovské oblasti. V příštím roce by měl projekt postupně zahrnout až 5,3 milionu lidí. Dalším krokem je plánovaná expanze po celém Rusku.

Systém má využívat data z elektroměrů v domech i bytech a zprostředkovávat platby za elektřinu mezi dodavatelem a koncovým zákazníkem. Domácnosti budou moci sledovat účty a výši odběru pomocí mobilní aplikace. Uživatelé by měli mít možnost si zvolit nejvýhodnější tarif elektřiny podle denní doby.

Sergej Semerikov z firmy Rosseti, v níž vlastní většinu ruská federace, prohlásil, že výběr Waves Enterprise byl určen i tím, že má sídlo v Rusku. „Věříme, že systém bude vyvíjen na technologii blockchain a na platformě, jež se vyvíjí v naší zemi, aby byly zabezpečeny požadavky na ochranu dat,“ zdůraznil. Na projektu se podílí také ruská Alfa Bank.

Blockchain je znám především ze světa kryptoměn, uchovává transakce provedené uživateli a brání neoprávněným transakcím.

Z rubriky Kryptoměny dále čtěte:

Objem obchodů s kryptoměnami v Česku dosáhne tři miliardy korun. Bitcoin drží neotřesitelnou pozici

Unicef přijímá dary v bitcoinech. Pomoc dětem bude rychlejší, slibuje

České kryptoměnové bankomaty General Bytes dobývají svět. Obsluhují třetinu trhu

Čína se obává nástupu libry od Facebooku. Chystá vlastní kryptoměnu

Jak ochránit kryptoměny? Antivir, 2FA a hardwarová peněženka jsou základ

Exmanažer PPF Bodlák staví s čínským miliardářem a německým bankéřem první kryptobanku na světě

KL24

 Šéf společnosti Carduus Asset Management Pavel Bodlák

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).