Menu Zavřít

Jak ochránit kryptoměny? Antivir, 2FA a hardwarová peněženka jsou základ

8. 8. 2019
Autor: Profimedia.cz

Mám kamaráda, který je velkým fanouškem kryptoměn. Před lety začal nakupovat bitcoin a poté pokračoval nákupem dalších kryptoměn. Hodně riskuje a kupuje mince nových, začínajících měn či tokenů. Před rokem a půl nakoupil kryptoměnu s názvem Railblocks za 2000 dolarů. Za 6 měsíců měla jeho investice hodnotu 1,3 milionu amerických dolarů. Pár dnů poté mu někdo všechny peníze ukradl.

Jeho příběh si můžete přečíst zde. My se podíváme na to, jak se tomuto černému scénáři vyhnout.

Pravidlo 1 burza, 1 e-mail

Začneme jednoduchý pravidlem. Na každou burzu vám doporučuji založit si nový mail. Velice často dochází k různým napadením burz, a pokud nemáte silné heslo nebo používáte heslo stejné pro více služeb, tak při napadení jedné burzy se vám útočník lehce dostane do burzy druhé. Doporučuji proto zakládat maily zdarma např. na www.protonmail.com.

Antivir

Tohle by měl být základ při běžném používání počítače. Viry na nás útočí z mnoha stran, dnes hlavně při používání internetu. Mnoho antivirů je zdarma a fungují spolehlivě. Doporučil bych zde Avast.

VPN

VPN si pro zjednodušení můžete představit jako malý prográmek v počítači, který vytváří mezi vámi a internetem šifrované spojení. Je to takový tunel, přes jehož zdi nikdo neodposlechne, co vysíláte a přijímáte za data. Speciálně pokud se připojujete z nezabezpečené wi-fi sítě někde v kavárně. Nikdo tak neukradne např. vaše hesla nebo fotky, které posíláte.


Čtěte: Bitcoin se stane součástí systému, říká expert na kryptoměny Jedlinský

 Bitcoin, ilustrační foto


Firewall

Ať už používáte Windows, Mac nebo Linux, integrovaný firewall je na všech operačních systémech. Zapněte jej a další bod bezpečnosti máte splněný.

Šifrovaný disk

Představte si situaci, že vám někdo ukradne notebook. Mnohým z nás se to už určitě stalo. Pokud tam máte důležitá a důvěrná data, tak nastává problém. Zloděj může vytáhnout harddisk a připojit jej k jinému počítači a přečíst si celý obsah vašeho disku. Pokud jej ale zašifrujete, tak jej nepřečte, protože nebude znát heslo k odšifrování. Jak to udělat? Mac má tuto funkci v operačním systému, pro uživatele Windows doporučuji program VeraCrypt.

Hardwarová peněženka

O hardwarových peněženkách na kryptoměny jsme psali v tomto článku. Při práci s kryptoměnami je to naprostá nutnost, pokud to s bezpečností myslíte vážně. Jestliže máte kryptoměny, kupte si Trezor.

Dvoufázové ověření

Na burzy, do mailu nebo třeba do své online peněženky už dnes můžete používát tzv. dvoufázové ověření, někdy zkráceně 2FA. Jedná se o 6 čísel, které se každých 30 vteřin mění a slouží kromě jména a hesla k přihlášení se k dané službě. Pokud je to možné, používejte ho. Nainstalujte si např. Google Authenticator do mobilu, zvýšíte tak vaši online bezpečnost o další stupeň.

Bonus na závěr

Jestliže jste se rozhodli aplikovat tyto základní rady, možná byste uvítali podrobnější návod, jak k online bezpečnosti přistupovat. Zde je bezpečnostní manuál, který obsahuje ještě více tipů a postupů. Internet může být nebezpečné místo a vy byste měli být připraveni.

Čtěte další díly seriálu o kryptoměnách:

Do jakých kryptoměn investovat?

Proč investovat do kryptoměn? Fungují jako uchovatel hodnoty a chrání před inflací

Pro miliardy lidí bez bankovního účtu je globální ekonomika uzavřená. Zapojit se jim pomůžou kryptoměny

Kryptoměny a konec hotovosti

Mikrotransakce a chytré kontrakty. Nový pohled na placení Bitcoinem

BRAND24

Na trh vstupuje generace mileniálů. Co udělají jejich peníze s cenou Bitcoinu?

Jakou vybrat hardwarovou peněženku na kryptoměny?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).