Menu Zavřít

Čína se obává nástupu libry od Facebooku. Chystá vlastní kryptoměnu

10. 7. 2019
Autor: Profimedia.cz

Na úmysl Facebooku vytvořit kryptoměnu libra reaguje čínská centrální banka. V obavách z vlivu libry a jejího potenciálního navázání na dolar urychlí proces vytvoření vlastní virtuální měny.

Facebook oficiálně představil projekt Libra v červnu. V příštím roce hodlá svou virtuální měnu propojit s kryptopeněženkou Calibra. V objemu provedených transakcí chce ohrožovat i bitcoin, jasnou jedničku na trhu. Digitální měnu chtějí podpořit velké společnosti, například Visa, Mastercard, PayPal a Uber Technologies. Do konsorcia Libra Association, která bude novou kryptoměnu spravovat, vloží každá po deseti milionech dolarů.

Právě očekávaný rychlý nástup libry a obavy z jejího vlivu přiměly Čínu k okamžité reakci. Čínská lidová banka, která se kryptoměnami zabývá už od roku 2014, chce urychlit přípravu vlastní státní virtuální měny. „Máme už náskok, ale pořád je potřeba udělat hodně práce,“ řekl Wang Xin, ředitel rozvoje centrální banky webu South China Morning Post.

Chystáte se investovat do kryptoměny libra od Facebooku?

Podle Wanga může libra představovat hrozbu pro finanční systém celé země. Pokud by se podle něj hojně využívala k platbám, hlavně těm přeshraničním, měla by velký vliv na měnovou politiku, finanční stabilitu a mezinárodní měnový systém.

Wang varuje i před úzkým spojením libry s americkým dolarem. „V podstatě by existoval jeden šéf – americký dolar a Spojené státy. Přineslo by to řadu hospodářských, finančních i mezinárodně politických důsledků,“ vypočítává.

Čína letos v dubnu představila návrh na zákaz těžby bitcoinu a dalších kryptoměn, které podle ní představují finanční riziko. Čínská centrální banka mezitím připravuje vlastní kryptoměnu, kterou by měla pod kontrolou. Zatím však v tomto směru udělala jen malý pokrok. Ohlášení plánů Facebooku by její snažení mělo urychlit.

Bitcoin jako sázka (skoro) najisto. Investičně se vyplatil v 98 procentech dní

 Bitcoin

Z rubriky Kryptoměny dále čtěte:

Z každého nákupu investice do bitcoinu. Dvacetiletý milionář rozjíždí platformu pro laiky

Kryptonadšenec McAfee vede kampaň na prezidenta USA z Havany. Doma neplatil daně

Deset let vězení za obchodování s kryptoměnami. Indie zvažuje tvrdé restrikce

Mikrotransakce a chytré kontrakty. Nový pohled na placení Bitcoinem

Proč investovat do kryptoměn? Fungují jako uchovatel hodnoty a chrání před inflací

CIF24

Na trh vstupuje generace mileniálů. Co udělají jejich peníze s cenou Bitcoinu?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).