Seriál o německých vínech, publikovaný v magazínu E8, pokračuje na stránkách týdeníku EURO regiony Rheingau a Hessische Bergstrasse. Ruku v ruce vedle sebe se proplétají německým vinařstvím dva aspekty. Jednak pěstování révy a příprava vína, jednak citlivé skloubení této činnosti a respektu ke krajině. Přičemž akcent je položen na to, aby tyto dva fenomény vytvořily nedělitelný celek. Velice vnímavě je tato snaha realizována v oblasti Rheingau.
Region zahrnuje něco málo přes tři stovky hektarů vinicemi osázené plochy na severním břehu Rýna, klikatícího se mezi Rüdesheimem na západě a Massenheimem.
Na patnáct stovek vinařů a vinařských podniků připravuje v Rheingau okolo tří set tisíc hektolitrů vína ročně. Vůdčími odrůdami jsou ryzlink a Pinot noir, přičemž pokud se o ryzlinku hovoří jako o králi německých vín, potom se jedním dechem dodává, že jeho království je právě zde, v okolí Johannisbergu. Zdejší „rýňáky“ vynikají úžasnou živostí, vzácnou harmonií a jedinečnou hladivostí, plnou ovocitých tónů.
Budeme-li v přehlídce vín z Rheingau chtít objevit vskutku dokonalého reprezentanta oblasti, nemůžeme oslyšet to, co nabízí například rodina Eserova ve sklepě Johannishof, kde ryzlink představuje 99 procent produkce. Zajímavý sortiment nabízí také Werner Egelmann v Martinsthalu. Ten se nejvíce pyšní vedle nezbytné nabídky mnoha ryzlinků znamenitými bílými burgundskými. Baron zu Knyphausen je další ze jmen vinařů, kteří šíří slávu Rheingau. Kořeny dnešního vinařství svobodného pána z Knyphausenů sahají až do počátků XII. věku. Na čtyřech procentech plochy tu pěstují Burgundské modré, z něhož školí báječné pinoty. A samozřejmě nelze vynechat jméno jmen – Schloss Johannisberg. Vinařství s tradicí, noblesou, výsostnou kvalitou a sklepem plným takových rarit, jakou je Schloss Johannisberger Riesling Rosalack–Beerenauslese 1943.
Oč je Hessische Bergstrasse menší ostatních oblastí v zemi – necelých 500 hektarů – o to zajímavější je její nabídka. Na tisícovka vinařů tam připravuje originální vína, mnohdy mimořádně vydařená. Trojúhelník země mezi Darmstadtem, Umstadtem a Weinheimem je domovem především pro ryzlinky. Velkou plochu vinic obsadil i Müller-Thurgau, jenž zde nevyniká mimořádnou kvalitou, v dobrých letech se však umí ukázat z té lepší stránky. Zdejší ryzlinky nejsou možná tak široké jako v sousedním Bádensku, mají výraz poněkud rurálnější a svým způsobem „hrubší“, jsou ale puncovány jako územně originální a jaksi neklidné, provokující. Západní výběžek Odenwaldu, který je pro ryzlinky ideální lokalitou, jim dává možnost vyzrát do jedinečných vlastností. Jako zajímavější vína, překračující rámec oblasti, jsou zkušenými milovníky shledávány zdejší sylvány a velká budoucnost je předpovídána tramínu.
Oblast, kde klima dovoluje révě rozvíjet se déle než jinde (jaro tu totiž začíná dříve něž v ostatním Německu), zatím významně nepřekročila vlastní hranice. Většina vín je konzumována v místech jejich zrodu, v silné konkurenci se dosud důrazně neprosadila. Za všechny producenty, kteří se o prosazení snaží, jmenuji alespoň Odenwälder Winzergenossenschaft, sdružení existující od roku 1959, které spojuje na 150 členů. V nabídce družstva stojí za pozornost kromě zajímavých sylvánů také vzletný, příjemný Potrugal. Ten stojí zcela jistě za poznání v provedení Weißherbst.
Protože vína z oblasti Hessische Bergstrasse jsou těžko k mání v samotném Německu, tím méně potom u nás, připravil jsem pro dnešní tip jedno z oblasti Rheingau. Je jím Sauvage Riesling 2001 ze sklepa George Breuera. Ve sklepě, existujícím od roku 1880, připravují především ryzlinky a také Pinot noir.
Zmíněné víno vyniká příjemnou, uměřenou kytkou. Nevysoká barva vystřeluje stovkami blyštivých jiskérek. Chuť je až překvapivě razantní, ovšem značně úzká. Vyzrálost a bohatost věhlasných německých ryzlinků zůstává skryta za až vojenskou strohostí. V ústech převládne tvrdý dojem, navozený důraznou kyselinou. Ta před sebe nepustí žádný jiný prvek a drží tak nemnoho komponent v úzkém sevřené šiku za své dominující přítomnosti. Odklon od vín typu Liebfraumilch je zde patrný snad příliš, jistě na tom bude mít podíl i ročník, na kyseliny bohatý. Víno odpovídá zplna svému označení, je vskutku divoké až panovačné. Při tom všem však může být dobrým doplňkem jídel, kdy jeho brizance bude působit dokonale digestivními účinky.