Menu Zavřít

Andrej II.

6. 6. 2018
Autor: Redakce

Od dnešního odpoledne už není Andrej Babiš premiérem v demisi, ale premiérem designovaným. Samotný význam těch cizích slov je odlišný, v prvním případě vládne i přesto, že mu Sněmovna nevyslovila důvěru. V tom druhém čeká, že mu ji vysloví. Zda se to teď napodruhé povede, je pořád trochu záhadou, protože hlasování uvnitř ČSSD ještě neskončilo a jiná varianta na stole neleží.

Pro pozorovatele je tato situace poměrně překvapivá, protože od prezidenta Zemana lze čekat vše možné, ale nikoli dárečky za hezký úsměv. Prezident se jmenováním premiéra fakticky vzdává svého nejsilnějšího mocenského nástroje, jímž může ovládat politickou scénu a mluvit do složení kabinetu.

Babiš se na hlavu státu může nadále vykašlat, protože v případě, že ani napodruhé nezíská důvěru, má další jmenování premiérem v rukou jeho předseda Sněmovny Vondráček. Vládnutí bez důvěry pak může dál protahovat a chystat předčasné volby, o nichž sní, i když zrovna nespí. Proto bylo celkem logické, že původně Zeman požadoval, aby mu Babiš ještě před jmenováním doložil, že má k dispozici dostatek poslaneckých hlasů. A najednou to neplatí.


Čtěte také:

Ťok obrátil. Ministr dopravy má zájem pokračovat i v další Babišově vládě

Šéf OLAF odmítl Babišovu kritiku. Při vyšetřování jsme nezávislí, trvá na svém Ilett

ČSSD by ve volbách skončila druhá před ODS. ANO si udržuje stabilní podporu

Církve jako oběť vlády: Babiš souhlasí se zdaněním restitucí


Zeman tak buď má informace, jak referendum v ČSSD dopadne, což poněkud zpochybňuje křišťálovou čistotu sčítání výsledků, nebo již svůj obchod udělal a dál u té hry nechce být. Nebo má nějaký prazvláštní a originální plán B a ještě budeme všichni koukat.

Že je takový postup na hraně, nebo dokonce za hranou ústavy, je celkem viditelné. Stejně tak to, že prezident projevuje výrazné pohrdání názorem členů ČSSD. A riziko, že budeme mít vládu bez důvěry a bez kontroly parlamentem ještě dlouho dobu, tak výrazně vzrostlo.

EBF24

Že to není dobře pro tuto zemi, je jasné. Že je to dobře pro Babiše, který v první, druhé, třetí až páté řadě momentálně řeší trestní stíhání sebe a své roviny, bezpochyby rovněž.

Přečtěte si další komentáře Pavla Párala:

Rekordní krádež moci

Jak Babiš zařídil daňovou svobodu

Doťokáno: předloni bylo pozdě

Atomovka z ČNB

Vstanou noví Kalouskové

Zbytečná socanská starost

Budiž světlo

Andrej v koutě

Majdan nebude

Národohospodářský bizár

Rudá vlajka s lebkou

Andrej Budovatel

Ukrást stát jako firmu

Berní oko tě vidí

Práskač v Sofii

Se skandálem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).