Menu Zavřít

Volkswagen přesune výrobu passatů z Německa do Kvasin

16. 11. 2018
Autor: Profimedia.cz

Volkswagen přesune do roku 2023 výrobu vozů rodiny Passat do závodu české automobilky Škoda Auto v Kvasinách, kde se budou vyrábět spolu s modely Škoda Superb a Kodiaq.

V Kvasinách se v současnosti vyrábějí také modely Škoda Karoq a Seat Ateca. Jejich výroba se má přesunou do nového závodu Volkswagenu, který by se měl nacházet ve východní Evropě. Jeho místo zatím nebylo vybráno. Záměr dnes oznámil šéf VW Herbert Diess

Přesun výroby je součástí nového pětiletého plánu, o kterém dnes jednala dozorčí rada. Nový plán se zaměřuje hlavně na výrobu elektrických vozů, které se budou vyrábět v německých závodech v Emdemu, Hannoveru a Cvikově (Zwickau). Právě v Emdenu se nyní vyrábějí passaty.

V zájmu dalšího růstu v Evropě chce Volkswagen rozšířit od roku 2022 svoji výrobní kapacitu ve východní Evropě o další závod. Ten se zaměří na výrobu více značek skupiny. O jeho umístění zatím automobilka nerozhodla, pouze uvedla, že bude ve východní Evropě. Německá média již dříve spekulovala, že bude v Bulharsku nebo v Turecku.


Kupředu, elektrická! Automobilový průmysl v Evropě se dramaticky mění

 Autodrom - ilustrační foto


Podle automobilového experta EY Petra Knapa jde pro Škodu z krátkodobého pohledu o posílení pozice v rámci koncernu, protože závod v Kvasinách potvrdil, že je schopný vyrábět vedle Superbu limuzíny vyšší třídy, jako je Passat. „Zároveň je dobrá zpráva i to, že Škoda dostala zelenou pro vytvoření nových kapacit ve východní Evropě. Také to naznačuje, že se skupina chce při tvorbě nových kapacit vydat cestou orientace jednotlivých závodů na určitou skupinu vozů vyráběných pro více značek, například SUV,“ podotkl. Z dlouhodobého hlediska bude pro Škodu podle Knapa výzva, jak se ve skupině uplatní v rámci nástupu výroby elektromobilů, tedy zda se některé vozy na elektrický pohon budou vyrábět i v jejích závodech, nebo zda bude produkovat jen konvenční auta se spalovacími motory.

Model Passat patří mezi vozy střední třídy. Volkswagen ho vyrábí od roku 1973 a v současnosti je na trhu osmá generace, ve verzi sedan a kombi. Do rodiny patří také kupé Arteon. Německá média však upozorňují, že prodej Passatu klesá. Ještě před deseti lety byl každý pátý prodaný vůz značky VW Passat, nyní je to každý desátý.

Škoda loni dodala celosvětově 1,2 milionu vozů. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Zaměstnává víc než 35.000 lidí a je aktivní na více než 100 trzích.

BRAND24

Škoda již nemá v České republice dostatečné kapacity a některé její vozy se vyrábějí v jiných továrnách koncernu. V roce 2014 vyrobila Škoda jeden milion aut, nyní je to už zhruba 1,23 milionu a tento počet by měl v příštích letech dál výrazně růst.

Přečtěte si také:

Škoda letos vyrobila milion aut v rekordní čase, chlubí se šéf firmy Maier

Škoda chce za dva roky prodat 2000 elektromobilů a hybridů

Škoda chystá SUV-kabriolet. Ale jen koncept, prodávat se nebude

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).