Menu Zavřít

Úspěšný byznys v Chile: český Solek Holding prodává solární elektrárnu Francouzům

12. 11. 2019
Autor: Solek Group

Česká společnost Solek Holding prodává poslední ze čtyř dokončených solárních elektráren v Chile. Solární park Santa Laura o výkonu tři megawatty se nachází se u města Cabildo, zhruba sto kilometrů na sever od chilského hlavního města Santiaga. Kupujícím je francouzská společnost Reden Solar, která za elektrárnu zaplatí 3,3 milionu dolarů (76 milionů korun).

Informaci o obchodu týdeníku Euro potvrdil majitel a generální ředitel Solek Holdingu Zdeněk Sobotka. Současně uvedl, že celá transakce byla pro českou firmu zisková.

„Jednu megawattu výkonu dnes dokážeme postavit za 700 tisíc dolarů a prodat za 1,05 až 1,1 milionu dolarů. Hrubá marže je zhruba třetinová. Všichni jsou spokojeni, protože investoři budou i tak na provozu elektráren dosahovat výnosu 8 až 12 procent ročně,“ uvedl šéf Soleku.

Fotovoltaická elektrárna Santa Laura je v pořadí třetí, kterou Sobotkova firma na chilském území postavila. Vyrostla během prvního pololetí loňského roku. Solek staví elektrárny hlavně v širším okolí hlavního města Santiaga. Díky slunečnému počasí zde solární park o výkonu tří megawatt za rok vyprodukuje 6,5 milionu kilowatthodin elektřiny; stejně výkonné zařízení v Česku vyrobí asi poloviční množství energie. Solek se soustředí na projekty do výkonu 10 megawattů, které mají v Chile výhodnější cenové podmínky než obří solární parky.


Jde to i bez sítě. Český Solek Group chce v Chile prorazit s kombinací fotovoltaiky a baterií

 Fotovoltaická elektrárna, ilustrační foto


Solek Holding zatím v Chile působí jako developer. Staví solární parky a následně je prodává finančním investorům. Zatím postavil čtyři fotovoltaiky, dalších šest je nyní rozestavěných. První dokončenou elektrárnu Cuz Cuz prodala již před dvěma lety chilskému fondu ze skupiny Ad Capital Servicios Financieros.

Další dvě hotové elektrárny nedávno koupilo kanadské sdružení CarbonFree a americká Arroyo Energy Group. Zájem je přitom ohromný – jen CarbonFree chce od Soleku postavit fotovoltaické zdroje o celkovém výkonu 120 megawattů.

Podobné ambice má také Reden Solar, který by si chtěl v Chile pořídit solární parky o celkovém výkonu až 100 megawattů. Na počátku října si dohodl s bankou Natixis financování v rozsahu 96 milionů dolarů (dvě miliardy korun). Reden Solar je rychle rostoucí energetická skupina, která zatím vlastní 63 megawattů ve fotovoltaice a dalších 250 megawattů má ve fázi přípravy či výstavby. Kromě domácí Francie je aktivní také v Mexiku, Portoriku a Portugalsku.

Dále čtěte:

BRAND24

Skupina Solek založila investiční fond, chce z něj financovat výstavbu solárních elektráren

 Solární elektrárna Myštěves

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).