Menu Zavřít

Tady je developerovo. V Česku zmizí 15 hektarů kvalitní zemědělské půdy denně

17. 9. 2018
Autor: Ondřej Stratilík/MF

Moravskoslezský Šenov byl dřív známý díky automobilovým závodům. Teď se o něm mluví znovu. Kvůli obřímu developerskému projektu, který znehodnotí zdejší chráněnou půdu. Případ dobře ilustruje, jak v Česku mizí kvalitní zemědělská půda.

Místní zastupitelstvo se chystá na poslední schůzi v tomhle volebním období. A i když není obvyklé, aby se na závěr řešily jakékoliv zásadní věci, šenovští konšelé razí jinou strategii. Budou hlasovat o novém územním plánu, jehož součástí je megalomanský stavební projekt Volenství II. To je pojmenování pro téměř devatenáctihektarové sídliště s parcelami pro 197 domů. Řada místních proti tak razantnímu zásahu do města, kde dnes žije 6400 obyvatel, bojuje.

Jedním z těch, kdo se záměrem nesouhlasí, je šenovský rodák Martin Tomis. Jeho otec už dříve rozeslal všem místním zastupitelům dopis, který mimo jiné obsahuje tyhle věty: „Nepodléhejme klamnému dojmu, že půda je naše a že s ní můžeme dělat cokoli. To je omyl. Půdu máme propůjčenou od předešlých generací pro generace příští, aby i ony mohly zachovat život a předat jej dál.“


Boj o průtok: Nové vládní nařízení určí, kolik vody má zůstat v řekách

ilustrační foto


Tomis, který sám žije v rodinném domku, říká, že z prvotní informace o výstavbě satelitního městečka uvnitř Šenova sice nadšený nebyl, ale nikomu prý nechce upírat právo na život ve vlastním domě. „Pak mi ale unikla informace, že byla následně zpracována další studie, ve které je místo 130 počítáno již celkem se 197 domky, parcely se výrazně zmenšily a v celé oblasti chybí prostor pro občanskou vybavenost. A korunovala to informace, že v novém územním plánu je potřebné dětské hřiště umístěno na stavebním pozemku mé sestry,” popisuje vývoj.

K jeho slovům se přidává i Jana Kozáková, která se situací taky není spokojená. Upozorňuje na to, že vedení města o tak zásadním zásahu - podle místních největším po roce 1989 - nijak výrazně neinformovalo. „Co se týče majitelů pozemků, kteří se v průběhu let na Volenství vystřídali, nezaznamenala jsem jak z jejich strany, tak ze strany obce jakoukoli snahu informovat občany o záměrech v této lokalitě,“ krčí rameny Kozáková.

Developer nemluví. Ani s obyvateli, ani s novináři

Vzhledem k velikosti projektu a jeho dopadu na Šenov je přitom zajímavé, že developer po celou dobu nevystoupil veřejně a současným obyvatelům města u Ostravy nepředstavil své plány. Jestli jde o jeho úmyslnou strategii, se nedozvíme. Po zaslání novinářských dotazů se totiž firma odmlčela a na urgence nereagovala.

Tím investorem zamýšlené výstavby je podle České televize frýdecko-místecký podnikatel Tomáš Řebíček. Ten i pozemky vlastní. V regionálním byznysu je znám jako majitel skupiny Mattes Trading zaměřené na hygienické potřeby, do jeho portfolia mimo jiné patří značka kondomů Pepino.

Přestože zamýšlená výstavba v posledních týdnech hýbe Šenovem, sám starosta Jan Blažek (za Sdružení nezávislých kandidátů) zůstává klidný. Údaj o 197 nových domech bere jako orientační a nikoliv jako realitu. „Daná lokalita nebude s největší pravděpodobností zastavěna během jednoho roku,“ říká.

Pokud šenovští zastupitelé v úterý 18. září nový územní plán schválí, město se stane dalším příkladem toho, jak stavitelé ruinují zemědělskou půdu, která nejen plodí, ale funguje i jako důležitá zásobárna pitné vody. V Česku takovým záborem denně zmizí v průměru patnáct hektarů země, jak upřesňuje Jan Vopravil z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy.

A protože většina pozemku v lokalitě Volenství spadá do II. třídy ochrany a jde tedy o vysoce chráněnou půdu, šenovské rozhodování sleduje i ministerstvo životního prostředí. Jestliže totiž bude chtít developer Tomáš Řebíček svůj projekt skutečně rozjet, resort bude muset nejdřív souhlasit s vyjmutím lokality ze zemědělského půdního fondu. „Dle našich informací žádné takové řízení dosud vedeno nebylo a není,“ doplňuje Dominika Pospíšilová z ministerstva.

BRAND24

Dále čtěte:

Opatření proti suchu: desítky obcí omezily nakládání s vodou

V prach se obrátíš. Startovní čárou pro řešení sucha je záchrana půdy

Jak bojovat se suchem? Propojením vodovodů za 22,7 miliardy

Přestali jsme uvažovat selským rozumem, říká ekolog Josef Fanta

 Krajinný a lesnický ekolog Josef Fanta

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).