Menu Zavřít

Další fotbalový skandál? FIFA přijde o sedm miliard, když nepřidělí šampionát USA

2. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Světový fotbal má možná zaděláno na další skandál. Existuje totiž vážné podezření, že světová fotbalová federace FIFA bude při rozhodnutí o přidělení pořadatelství šampionátu v roce 2026 protežovat USA. Pokud by se totiž turnaj konal jinde, přišla by kvůli zamotané situaci kolem televizních práv o 295 milionů dolarů (6,9 miliardy korun).

Odkaz kontroverzního rozhodnutí předchozího vedení FIFA, v čele se Seppem Blatterem, přisoudit mistrovství světa v roce 2022 Kataru, poznamená i příští šampionát. Kromě podezření ze zákulisního ovlivňování se nejčastějším terčem kritiky stal fakt, že v červnu a v červenci, kdy se světový šampionát tradičně koná, panují v Kataru podmínky, při kterých se fotbal hrát téměř nedá. Patří mezi ně například až padesátistupňové teploty.

FIFA se rozhodla problém vyřešit tím, že turnaj přesune na období ke konci roku. Tím si však jen zadělala na další. Ozvaly se totiž televizní společnosti Fox a Telemundo, které za vysílací práva k šampionátům v letech 2018 (v Rusku) a 2022 zaplatily dohromady 1,1 miliardy dolarů. Letní termín jim vzhledem k sportovní okurkové sezoně v USA vyhovuje, zato ten podzimní je pro ně nevýhodný. V USA se totiž hraje profesionální i univerzitní americký fotbal, navíc začíná basketbalová NBA a hokejová NHL. Hrozí tak výrazně nižší zájem diváků.

Světová fotbalová federace tak musela lepit další problém a nespokojeným společnostem učinila výhodnou nabídku: v uzavřené aukci jim za výhodných podmínek nabídla vysílací práva na šampionát v roce 2026, jehož pořadatelství dosud nebylo oznámeno. Fox i Telemundo se dohodly na kontraktech v celkové výši 945 milionů dolarů. Neuskutečněním volné aukce sice FIFA podle analytiků přišla až o půl miliardy dolarů, mohla být však spokojena alespoň s tím, že tentokrát už vyřešením jednoho problému nevytvořila další.


Jak je na fotbalový šampionát nachystané Rusko?

Severokorejští otroci a zamoření močí. Rusko spěje k fotbalovému šampionátu


Celá věc však má háček. Smlouvy s televizními společnostmi jsou kromě fixní částky postavené i na bonusech ve výši 295 milionů. Ty budou vyplaceny jen v případě, pokud bude pořadatelství přiděleno Spojeným státům. Pokud by se šampionát konal jinde, dostane FIFA „jen“ 650 milionů dolarů.

O pořadatelství turnaje konaného za devět let zatím projevily zájem pouze Spojené státy s tím, že by se některá utkání konala i v Mexiku a Kanadě. O kandidatuře však údajně uvažuje i Maroko ve spolupráci s jiným severoafrickým státem a další zájemci se ještě mohou přihlásit. Vzhledem k dohodnutým bonusům tak existuje důvodné podezření, že FIFA bude při výběru zaujatá.

BRAND24

Pořadatelství šampionátu v roce 2026 může být přiděleno už během příštího roku. Pokud by vyhrály Spojené státy, vrátil by se tam největší fotbalový turnaj po 32 letech. Mistrovství z roku 1994 dosud drží rekord v návštěvnosti navzdory tomu, že tenkrát se na něm objevilo jen 24 týmů. O čtyři roky později jich už bylo 32, za devět let to bude poprvé dvojnásobek.

Dále čtěte:

Světový fotbal nemůže sehnat sponzory. Hlásí se jen Číňané

Na fotbale nevyděláte, varuje čínské investory nejbohatší z nich

Fotbal musí v USA udělat poslední krok. Na vrchol


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).