Menu Zavřít

Buffett více než zdvojnásobil podíl ve farmaceutické firmě Teva

16. 5. 2018
Autor: čtk

Investiční společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta v prvním čtvrtletí více než zdvojnásobila svůj podíl v izraelské farmaceutické firmě Teva Pharmaceutical Industries, která má výrobní aktivity také v České republice.

Společnost Berkshire ve zprávě pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) uvedla, že na konci března vlastnila 40,5 milionu akcií firmy Teva ve srovnání s 18,9 milionu v závěru loňského roku. Zpráva potvrdila rovněž zvýšení podílu v technologickém gigantu Apple, o kterém Buffett informoval již začátkem měsíce.

Berkshire nyní vlastní kolem 240 milionů akcií Applu. Podle údajů agentury Reuters tak má v podniku zhruba pětiprocentní podíl a je jeho druhým největší akcionářem za firmou Vanguard Group.

Buffett se k technologickému sektoru dlouhou dobu stavěl skepticky, v posledních letech se z něj ale stal velký fanoušek firmy Apple, která vyrábí například populární telefony iPhone. „Rád bych vlastnil 100 procent (Applu),“ řekl nedávno v rozhovoru s televizí CNBC.


Zisky investujte, nezadlužujte se. Warren Buffett radí, jak zbohatnout

 Miliardář Warren Buffett


Buffet patří mezi nejbohatší lidi na světě a díky svým úspěšným investicím si vysloužil přezdívku „věštec z Omahy“. Akcie Tevy po zprávě o zvýšení Buffettova podílu posílily o více než pět procent.

Teva je největším světovým výrobcem generických léků, což jsou kopie přípravků, kterým vypršela patentová ochrana. Firma se loni propadla do ztráty 16,3 miliardy dolarů (352 miliard korun) po zisku 68 milionů dolarů v předchozím roce, důvodem byly zejména rozsáhlé odpisy u aktivit v USA. V letošním prvním čtvrtletí však vydělala téměř 1,1 miliardy dolarů.

BRAND24

Hospodářské výsledky podpořil program snižování nákladů. V polovině prosince firma oznámila, že plánuje v rámci restrukturalizace svých globálních aktivit zrušit 14 tisíc pracovních míst. To odpovídá zhruba čtvrtině její celkové pracovní síly.

Dále čtěte:

I Buffett dělá chyby. Šest akcií, které neměl prodávat

Prodeje telefonů klesají, Buffett ale sází na závislost „jablíčkářů“

Aktivum, které nic nevyrábí. Buffett a Gates zkritizovali bitcoin


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).