Menu Zavřít

Agrofert propouští v Německu. V pekárnách Lieken ruší 1665 míst

20. 8. 2018
Autor: Lieken

Český holding Agrofert ruší 1665 míst v německé pekárenské skupině Lieken, uvedl web E15.cz. Skupina Lieken má nyní zhruba 2800 zaměstnanců. Když ji Agrofert v roce 2013 koupil, měla asi čtyři tisícovky zaměstnanců. V Česku Agrofert vlastní pekárny Penam, které působí i v Německu.

Pekárny Lieken byly podle mluvčího Agrofertu Hanzelky v době, kdy je holding koupil, ztrátovým podnikem. Od roku 2015 je v Liekenu prováděna restrukturalizace. „Už v minulosti se v rámci transformačního programu Agenda 2020 uzavřelo vícero závodů v oblasti logistiky a produkce. Plánované škrty by se měly dotknout dohromady 1065 zaměstnanců v logistice a 500 v produkci,“ řekla serveru mluvčí odborů Karin Vladimirovová.

Mluvčí Agrofertu údaje odmítl potvrdit. „Konkrétní čísla považujeme za interní záležitost a nezveřejňujeme je,“ sdělil serveru. „V nově otevřených provozech stále hledáme a nabíráme nové pracovníky,“ doplnil.


Babišova největší prohra. Agrofert vzdal boj s Poláky o 20 miliard

 Areál Unipetrolu


Skupina Lieken patří podle obratu k šesti největším pekárnám v Německu, píše E15.cz, ale přesné údaje o hospodaření Liekenu nejsou podle serveru v německém obchodním rejstříku dostupné. Skupina Agrofert je největší v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným subjektem i v lesnictví a médiích. Loni zaměstnávala zhruba 33 tisíc lidí, podobně jako předloni, z toho 22 tisíc v Česku. Konsolidovaný zisk Agrofertu loni meziročně klesl o 38 procent na 4,8 miliardy korun.

Koncern vlastnil ještě loni na začátku roku tehdejší vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. V únoru kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů.

BRAND24

Přečtěte si také:

Rekordní dotace pro Agrofert. Loni na nich získal 2,1 miliardy

Agrofert by měl vrátit dotace, protože ho ovládá Babiš, tvrdí Piráti

Chyťte Andreje. Když to dokážete

Transparency International: Babiš dál ovládá Agrofert

Babiš bude muset prokázat, že neovládá svěřenský fond

ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).