Menu Zavřít

Babiš bude muset prokázat, že neovládá svěřenský fond

16. 7. 2018
Autor: Glos Hynek / Euro

Evropský parlament začátkem července schválil nová pravidla pro střet zájmů při čerpání dotací. Nařízení nově zakazuje politikům v exponovaných funkcích pobírat dotace, informoval web Neovlivní.cz. Předpis se týká i českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Bude muset doložit, že neovládá svěřenský fond, kam loni kvůli českému zákonu o střetu zájmů převedl holding Agrofert. Pokud to nedoloží, bude se muset vzdát funkcí, nebo firma přijde o dotace, píše web.

Podle mluvčího koncernu Karla Hanzelky by se ale opatření Agrofertu dotknout nemělo, protože Babiš není ovládající osobou ani skutečným majitelem svěřenských fondů.

Podle občanského zákoníku není obsah svěřenského fondu ve vlastnictví správce, zakladatele ani osoby, která z něj dostává peníze nebo jiné plnění.

Schválené finanční nařízení počítá s tím, že zákaz střetu zájmů se bude vztahovat nejen na úředníky, kteří o proplacení evropských dotací přímo rozhodují, ale na veškeré národní orgány na všech úrovních a osoby, které v nich působí. Tedy včetně premiéra a ministrů, jejichž ministerstva jsou odpovědná za vyplácení dotací z fondů EU.


Čtěte více: Velká část svěřenských fondů je stále anonymní, i když platí nový zákon

ilustrační foto


Hanzelka podotknul, že zatím má koncern informace pouze z médií. „Uvedené nařízení se Agrofertu podle všeho nijak nedotýká, protože pan Babiš není ovládající osobou a ani skutečným majitelem svěřenských fondů. Rádi bychom také zdůraznili, že dotace máme úplně stejné jako všichni ostatní zemědělci v ČR - na krávu, na hektar a podobně,“ uvedl mluvčí. Podle něj navíc pro firmu neznamenají zisk, ale úhradu části nákladů.

Nové nařízení připravila šéfka kontrolního výboru Evropského parlamentu Ingeborg Grässleová, která už v minulosti kritizovala Babiše jako tehdejšího ministra financí a majitele Agrofertu za vážný střet zájmů. „Je nepřípustné, aby členové vlády, kteří jsou z hlediska své funkce garanty řádného využívání evropských fondů, měli z těchto fondů prospěch a navíc mohli ovlivnit způsob jejich přidělování a využívání,“ uvedla europoslankyně podle Neovlivní.cz před časem. „Je důležité vzít v potaz, že to budou čeští daňoví poplatníci, kdo zaplatí za to, když nebudou dodržována pravidla o zadávání veřejných zakázek i další předpisy,“ dodala Grässleová. Babiš o ní opakovaně prohlásil, že nemá ráda Česko a vede proti němu cílenou kampaň.


Transparency International: Babiš dál ovládá Agrofert

 Designovaný premiér Andrej Babiš


„Podle nových evropských rozpočtových pravidel se evropský či český politik nebo úředník, který může přímo nebo nepřímo ovlivnit čerpání evropských dotací, a zároveň ovlivňovat firmy, které tyto dotace čerpají, bude nacházet v zakázaném střetu zájmů,“ napsal Neovlivní.cz. Pokud takový zakázaný střet zájmů nastane, musí dotčení politici či úředníci buď odstoupit ze své veřejné funkce, nebo prodat svůj podíl ve firmě, která evropské dotace čerpá. Jinak se mohou dopustit i trestného činu, jako je například poškozování finančních zájmů EU.

Agrofert je největší producent v českém zemědělství a potravinářství a významným příjemcem státních dotací. Babiš čelí obvinění z dotačního podvodu kvůli padesátimilionové dotaci na rekreační a konferenční areál Čapí hnízdo na Benešovsku. Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba, která před několika týdny spornou dotaci státu vrátila.

BRAND24

Dále čtěte:

Zisk Agrofertu loni klesl o 38 procent. Nedařilo se pekárnám Lieken

 Zaměstnanec pekárny Lieken


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).