Menu Zavřít

Rozbíjení prasátek

17. 3. 2018
Autor: Redakce

Není to tak dávno, co nám pan premiér v demisi líčil světlou budoucnost své penzijní reformy, jejímž základem má být oddělení peněz na důchody od státního rozpočtu na zvláštní účet dotovaný ze sociálního pojištění a v případě nutnosti i z jiných daní. Prostě v tom má být pořádek, a když se vybere na důchody více, tak to na účtu zůstane na horší časy schované.

Minulý týden jsme se pak dozvěděli, že jeden podobný účet, který zde léta funguje, má být naopak vyrabován a zrušen. Na účtu po bývalém Fondu národního majetku byly shromažďovány peníze z privatizace a poté dividendy státních a polostátních firem. Původně se z nich platila sanace ekologických škod, potom přibyla sanace bank a teď má být celý fond asanován. Smyslem odděleného hospodaření s těmito prostředky bylo to, že jednorázové příjmy měly být použity na jednorázové výdaje.

A teď se nám to trochu vymklo z rukou. Z tohoto účtu se rabuje na nadstandardní přidání důchodcům a fakticky bude zlikvidován.


Čtěte také:

Bullshit Bulgaria aneb Za koho kope Babiš?

 Jistě, páni premiéři. Bulharský předseda vlády Bojko Borisov obvinil z předražování elektřiny distribuční společnosti ovládané ČEZ, další českou společností Energo-Pro a rakouským EVN. Proč se jeho český protějšek Andrej Babiš staví na jeho stranu a napadá vedení ČEZ?


Závazky státu vyplývající ze záruk na ekologické škody v privatizovaných podnicích se stanou závazkem státního rozpočtu. Stejně jako navýšené důchody v době, kdy třeba žádné dividendy nepřijdou.

Ne že by to byla nějaká zvláštní tragédie. Na privatizačním účtu už moc peněz nebylo a těch škod je ještě za hezkých pár miliard neproplaceno.

Je to jen taková malá lekce z praktické politiky, kdy se zde důchodcům maže med kolem úst a vláda si hraje na zodpovědné hospodáře. Ale když přijde na placení, tak se rozbije i prasátko z dětského pokoje s pár drobnými. A k tomu teď nejspíše dojde, protože ani mohutný růst ekonomiky nedokáže financovat rozhazovačné zákony schválené minulou babišovsko-sobotkovskou koalicí a v rozpočtu se ukáže holá realita hospodaření předcházející i této vlády.

Každá miliarda, která to roztažení opony dokáže oddálit, byť jen o pár dní, je vítána.

Čertví, jak to s tou důvěrou vládě dopadne, a co kdyby nakonec přece jen byly ty předčasné volby.

Přečtěte si další komentáře Pavla Párala:

Andrej Budovatel

Ukrást stát jako firmu

Berní oko tě vidí

Práskač v Sofii

Se skandálem

Ejdž ár Andrej

Strach z referenda

Soumrak nad babstapem

Zase ty daně

BRAND24

Tož, vypime si

Ráj velkostatkářů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).