Menu Zavřít

Berní oko tě vidí

10. 3. 2018
Autor: Redakce

Naši vládu v demisi zřejmě hodně štve, jaké informace má o nás díky mobilním telefonům americká firma Google a chce se jí přiblížit, co to půjde nejvíce. Nicméně zde nejde o to nabízet co nejcíleněji reklamu, ale o informace, do kterých normálnímu státu nic není a které jsou standardně chráněny léty prověřenými demokratickými instituty bankovního či advokátního tajemství.

Je prakticky jisté, že ve sněmovně nyní poměrně hladce projde zákon, jehož cílem je oficiálně transpozice unijní směrnice proti praní špinavých peněz. Jenže jak už to občas bývá, předkladatel zneužil transpozice k posílení vlastní moci.

Ministerstvo financí si do zákona, který předpokládal prolomení bankovního tajemství na základě žádosti ze zahraničí v případě podezření na vážnou trestnou činnost, protlačilo pravomoc činit tak při běžné správě daní. Berňák by nově mohl lustrovat vaše bankovní účty, a dokonce díky přístupu k IP adrese vašeho telefonu i sledovat váš pohyb jako policie. Jenže ta to může činit jen za dohledu státního zástupce a musí si alespoň trochu věrohodně vymyslet nějaký důvod. Finanční úředník bude mít podstatně volnější ruce.


Konečná na čtyři: GDPR ohrožuje malé firmy

 GDPR se může stát nástrojem likvidace malých firem


Když si uvědomíme, že na téže Finanční správě už třetím rokem shromažďují údaje z kontrolních hlášení týkající se toho, co, kde, od koho a za kolik nakoupil každý podnikatel větší než švec na rohu, jde z toho víc než trochu hrůza. Nakládání s údaji z kontrolních hlášení přitom nepodléhá žádné nezávislé kontrole a ve skutečnosti nikdo netuší, kdo všechno k nim má přístup. Rozšíření přístupu k dalším informacím, které má přinést nový zákon, činí spolu s dosavadními kompetencemi z Finanční správy nesmírně mocný a prakticky nekontrolovatelný úřad. Určitě přitom stojí za povšimnutí, že šmírácké pudy hnutí ANO v tomto případě dosti výrazně podporují i Piráti, kterým nestačí jen prolomení bankovního tajemství, ale prosazují totéž u advokátů a daňových poradců.

Určitě zase uslyšíme, že kdo nedělá nic špatného, tak se přece nemá čeho bát. K tomu lze dodat snad jedině to, že oběti Berdychova gangu by na to zřejmě měly diametrálně jiný názor. Pokud by mohly mluvit.

Přečtěte si další komentáře Pavla Párala:

Práskač v Sofii

Se skandálem

Ejdž ár Andrej

Strach z referenda

Soumrak nad babstapem

Zase ty daně

MMF24

Tož, vypime si

Ráj velkostatkářů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).