Menu Zavřít

Vysokorychlostní železnice v Česku? Za půl bilionu

22. 2. 2017
Autor: S. Terfloth (Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0 de)

Výstavba vysokorychlostní železniční tratě z Prahy do Brna vyjde, podle navrhovaných variant, na 120 až 160 miliard korun. Kudy trasa povede by mělo být známo v roce 2019. Nová trať by měla také ulehčit dojíždění lidem ze Středních Čech do Prahy. Celý projekt vysokorychlostní železnice vyjde na 500 miliard. Uvedli to dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

V březnu by Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) měla vyhlásit soutěž na zpracování studie proveditelnosti, která by také měla zajistit hodnocení dopadu koncepce na životní prostředí (SEA). „Měly by být vyhodnocovány tři stupně rychlosti - 250, 300 a 350 km/h v tom úseku Praha-Brno-Břeclav. Současně, ta studie je důležitá proto, aby se vyhodnotily všechny možné varianty trasy,“ dodal premiér.

Podle Sobotky bude trať důležitá i pro lidi, kteří dojíždějí ze středních Čech do Prahy. Týkat by se to mohlo například okresů Kutná Hora, Kolín či Benešov. „Železnice mezi středními Čechami a Prahou je dneska silně přetížená, jakékoliv další železniční koridory, které by tady vznikly, odlehčí tu dopravu,“ řekl Sobotka.


Kalkulace resortu dopravy je dosti chatrná. Čtěte:

A vidíte, to jsem si ani nevšim’ aneb Miliardy v českých rychlotratích

Makrooko Miroslava Zámečníka

Celý projekt vysokorychlostní železnice vyjde podle ministra dopravy Dana Ťoka bez rezerv na 500 miliard. Jen plánovaný úsek Praha-Brno bude stát podle vedené trasy 120 až 160 miliard korun.

První projekty vysokorychlostních tratí jsou nyní teprve ve fázi studií. Nejblíže k výstavbě jsou vysokorychlostní tratě z Prahy do Německa přes Drážďany a právě z Prahy do Brna a do Břeclavi. I tyto první projekty jsou však zatím ve fázi, kdy stavba přichází v úvahu nejdříve kolem roku 2030.

BRAND24

Např. Sasko usiluje o to, aby stavba vysokorychlostní železnice mezi Prahou a Drážďany získala v německém plánování dopravní infrastruktury vysokou prioritu. Na začátku února to uvedl předseda saské zemské vlády Stanislaw Tillich.

Čtěte dále:

Rychlostní tratě by mohly být financovány a provozovány soukromými subjekty

Čína vyvíjí nejrychlejší maglev. Má jezdit až 600 km/h

Hyperloop One otestoval systém superrychlé dopravy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).