Menu Zavřít

V čele Ústeckého kraje zůstává komunista Bubeníček

21. 11. 2016
Autor: ČTK

Hejtmanem Ústeckého kraje zůstává i pro další volební období Oldřich Bubeníček (KSČM). Ve veřejné volbě dostal 28 z 55 hlasů. Koalici uzavřeli v kraji komunisté s ČSSD a koalicí SPD-SPO. V zastupitelstvu mají nadpoloviční většinu právě 28 mandátů. Hejtman bude mít pět náměstků, dva komunisty, dva sociální demokraty a jednoho zástupce SPD-SPO. Statutárním náměstkem je Martin Klika (ČSSD).

Svého kandidáta na hejtmana postavilo i vítězné hnutí ANO, které skončilo stejně jako ODS v opozici. O Petru Urbánkovi se ale nakonec nehlasovalo, protože byl zvolen Bubeníček. Opozice se snažila prosadit tajnou volbu, ale neuspěla. Bubeníček těsně po zvolení řekl, že věří ve spolupráci napříč politickým spektrem. „Aby pokračoval rozvoj Ústeckého kraje, jak se nám to podařilo nastartovat v minulých čtyřech letech,“ řekl Bubeníček, který Ústecký kraj vedl už v uplynulých čtyřech letech.

Hejtman bude mít pět náměstků, v minulém období měl jen dva. Prvním náměstkem zvolili zastupitelé Martina Kliku (ČSSD), náměstkem pro komunikaci s vládou a státními orgány bude poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD). Dva náměstky mají komunisté, Stanislava Rybáka a Jaroslava Komínka. Náměstkem je i Petr Šmíd za koalici SPD-SPO. V jedenáctičlenné radě má KSČM šest zástupců, ČSSD čtyři a koalice SPD-SPO jednoho.

Pro nové volební období vzrostl i počet výborů zastupitelstva. Nově jich bude osm, dosud jich bylo pět. Předsedkyní kontrolního výboru zvolili zastupitelé starostku Obrnic na Mostecku Drahomíru Miklošovou (ODS), předsedou finančního výboru Jana Richtera (ANO). Ostatní místa předsedů připadnou zástupcům trojkoalice.

Hned při volbě členů rady se projevila křehkost trojkoalice, která má těsnou nadpoloviční většinu. Jitka Sachetová získala jen 27 hlasů, jeden z komunistických zastupitelů nehlasoval. Hlasování bylo prohlášeno za zmatečné a na druhý pokus zastupitelé Sachetovou do rady 28 hlasy zvolili. Bubeníček přesto obavy z křehké většiny nemá. „Může se stát ledacos. Ale na druhou stranu až skončí ta politická hlasování, tak myslím, že většina zastupitelů se bude držet toho, že budou hlasovat podle materiálů, které se předkládají. A ne podle toho, kdo je předkládá,“ řekl Bubeníček.

Součástí koaliční smlouvy je i požadavek SPD, aby Ústecký kraj nepodporoval umísťování migrantů na území kraje. Kraj měl už v minulém volebním období námitky vůči zařízení pro uprchlíky v Drahonicích na Lounsku. „Pokud by s tím návrhem přišel někdo do budoucna, tak s tím jako kraj opět souhlasit nebudeme. Myslím si, že tady máme svých vnitřních problémů dost, a ty musíme v první řadě řešit. Ne abychom řešili problémy, které by navazovaly na to, že tady nějaké detenční zařízení bude,“ doplnil Bubeníček. Zařízení v Drahonicích má skončit do konce letošního roku.

BRAND24

Hnutí ANO získalo v krajských volbách 20 mandátů, KSČM 13, ČSSD deset, ODS sedm a koalice SPD-SPO pět. Ústeckému kraji dosud vládla KSČM s ČSSD.

Připomeňte si výsledky krajských voleb:

Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj

Výsledky krajských voleb 2016

Kdo ovládl kraje? Podívejte se na vývoj po volbách:

Hejtmanem Plzeňského kraje se stal Josef Bernard

Střední Čechy mají nově hejtmanku: Peteru vystřídala Jermanová

Hejtmanem hradeckého kraje se stal sociální demokrat Jiří Štěpán

Hejtmanem Olomouckého kraje se stal lékař Košta, lídr vítězného ANO

Karlovarský kraj povede koalice pěti stran v čele s ANO

Zimola se potřetí stal hejtmanem na jihu Čech

„Fenomén“ lidovců Čunek byl zvolen hejtmanem Zlínského kraje

Hejtmanem Vysočiny se stal již potřetí za sebou Jiří Běhounek

První kraj má vedení. Hejtmanem v Pardubicích zůstává Netolický

Koalice v Libereckém kraji má pohodlnou většinu, hejtmanem zůstává Půta


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).