Menu Zavřít

Trump v Izraeli: Írán musí přestat s financováním a vybavováním teroristů

22. 5. 2017
Autor: čtk

Donald Trump během návštěvy Izraele řekl, že Írán musí okamžitě přestat financovat teroristy a milice a poskytovat jim výcvik a vybavení. Americký prezident se tak vyjádřil při setkání se svým izraelským protějškem Reuvenem Rivlinem v Jeruzalémě.

„Nejdůležitější je, že Spojené státy a Izrael mohou společně prohlásit, že Írán nesmí nikdy mít možnost mít jadernou zbraň. A musí skoncovat se svým vražedným financováním, výcvikem a vybavováním teroristů a milicí,“ prohlásil Trump s tím, že ustat v této činnosti má Teherán ihned.

Trump, který dnes zahájil návštěvu židovského státu poté, co přiletěl ze Saúdské Arábie, řekl, že v Rijádu ho velmi povzbudily rozhovory s nejvyššími představiteli muslimských a arabských zemí.

„Mnozí z nich vyjádřili své odhodlání pomáhat se zastavením terorismu a šíření radikalizace. Mnoho muslimských států již učinilo kroky k tomu, aby začaly tento závazek dodržovat,“ upozornil.

Rivlinovi podle agentury Reuters nový šéf Bílého domu řekl, že arabští sousedé Izraele si stále více uvědomují, že mají se židovským státem společného nepřítele - „hrozbu, kterou představuje Írán“.


V Íránu se konaly prezidentské volby. Čtěte více:

Vítězství již v prvním kole. Íránský prezident Rúhání obhájil mandát

Íránský prezident Hasan Rúhání


USA dlouhodobě označují Írán za „sponzora terorismu“. Obviňují ho z toho, že podporou syrského režimu prezidenta Bašára Asada, šíitských povstalců v Jemenu a šíitského hnutí Hizballáh v Libanonu přispívá k destabilizaci situace na Blízkém východě.

Trump v neděli v Rijádu vyzval vůdce arabských zemí k jednotnému postupu a převzetí vůdčí role v boji proti extremismu a terorismu v regionu a povzbudil je, aby „vyhnali teroristy ze svých zemí“. V projevu k zástupcům 55 arabských a dalších muslimských států Trump i jeho hostitel, saúdský král Salmán, přitom označili za jednoho z hlavních šiřitelů násilí v regionu íránský režim.

Íránský prezident Hasan Rúhání, který v pátečních volbách získal druhý mandát, dnes varoval, že dosáhnout stability v blízkovýchodním regionu nelze bez spolupráce s Teheránem. „Kdo může čekat, že je možné obnovit regionální stabilitu bez Íránu? Kdo může tvrdit, že region se dočká totální stability bez Íránu?“ řekl Rúhání na své první povolební tiskové konferenci.

Víkendový summit v Saúdské Arábii pak Rúhání označil za show bez konkrétní či politické hodnoty. Rovněž prohlásil, že Íránci ve volbách ukázali, že chtějí více demokracie a spolupráce se světem.

BRAND24

Trump po jednání s Rivlinem zamířil s manželkou Melanií do historického centra Jeruzaléma, kde navštívil Chrám Božího hrobu v historické části města a zastavil se také u Zdi nářků.

Související články:

Výnosná Trumpova návštěva. Saúdské a americké firmy uzavřely dohody za stovky miliard

Trump na arabském summitu zkritizoval Írán

Trump prý řekl Rusům, že vyhazovem šílence Comeyho uvolnil tlaky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).