Menu Zavřít

Výnosná Trumpova návštěva. Saúdské a americké firmy uzavřely dohody za stovky miliard dolarů

20. 5. 2017
Autor: čtk

Donaldu Trumpovi se dnes dostalo vřelého uvítání v Saúdské Arábii, která je počáteční zastávkou na jeho první zahraniční cestě ve funkci amerického prezidenta. Vedení obou zemí považuje návštěvu za šanci k oživení vzájemných vztahů a k posílení bezpečnostní a hospodářské spolupráce. Obě strany první den dvoudenní návštěvy sjednaly dohody ve zbrojní a hospodářské oblasti za téměř čtyři sta miliard dolarů (přes devět bilionů korun).

Rijád doufá ve zlepšení vztahů s Washingtonem, které zkomplikovala předloňská dohoda USA a dalších velmocí s Íránem, prosazená předchozím americkým prezidentem Barackem Obamou. Trump se vůči šíitskému Íránu vymezuje výrazně ostřeji než Obama a USA nyní hodlají Rijád proti jeho úhlavnímu protivníku v regionu důrazně podpořit.

Saúdská Arábie uzavřela s USA smlouvu o nákupu zbraní za 110 miliard dolarů (2,6 bilionu korun) spolu s právem koupit během příštích deseti let zbrojní vybavení za dalších 350 miliard dolarů. Cílem zbrojních dohod je posílení obranných kapacit království a jeho spojenců v oblasti tváří v tvář možnému ohrožení ze strany Íránu.

Saúdský ministr zahraničí Ádil Džubajr označil Trumpovu návštěvu za začátek obratu ve vztazích mezi USA a arabským islámským světem. Celkovou hodnotu ekonomických a zbrojních dohod odhadl ministr podle agentury AFP na více než 380 miliard dolarů, zatímco jeho americký protějšek Rex Tillerson mluvil podle agentury Reuters o hodnotě nad 350 miliard solarů.

Americký konglomerát General Electric (GE), saúdský ropný gigant Aramco a další saúdské a americké společnosti podepsaly dnes dohody za více než 200 miliard dolarů (4,7 bilionu korun), oznámil saúdský ministr energetiky Chálid Fálih. Saúdská ekonomická spolupráce se Spojenými státy je součástí strategie království rozvíjet další obory ekonomiky mimo ropný sektor.


Ropy by v budoucnu mohl být nedostatek, varoval šéf největšího těžaře

 Těžba ropy (ilustrační foto)


Trump dorazil do sídla saúdských vládců spolu s manželkou Melanií a dcerou Ivankou. Prezidentskou limuzínu doprovodily k červenému koberci jezdci na koních nesoucí americké a saúdskoarabské vlajky. Král Salmán pak předal šéfovi Bílého domu v královském paláci nejvyšší civilní řád své země.

Pozornost médií na sebe po příletu strhl Trumpův dámský doprovod. Manželka i dcera, které během uvítacího ceremoniálu debatovaly s tradičně oblečenými arabskými činiteli, nezahalily své hlavy do šátků, jak to ženám v konzervativní muslimské zemi předepisují pravidla. Členky zahraničních delegací však pokrývky hlavy nosit nemusí.

Trump chce v neděli arabské lídry vyzvat k jednotě v boji proti islámskému terorismu, který je jeho ústředním zahraničněpolitickým plánem. V neděli má Saúdská Arábie v rámci návštěvy také slavnostně otevřít počítačové centrum pro sledování aktivit teroristů z organizace Islámský stát (IS) a z dalších radikálních skupin.

Nový americký prezident přiletěl na Arabský poloostrov v době, kdy na domácí scéně čelí tlaku kvůli odvolání šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho. Comey jen několik hodin po Trumpově odletu potvrdil, že bude v Kongresu vypovídat o údajné Trumpově snaze zamezit vyšetřování ruské role v amerických prezidentských volbách.

BRAND24

Přečtěte si také:

Trump chce Erdogana podpořit v boji proti IS i Kurdům

Trump prý vyzradil Lavrovovi přísně tajné údaje. Mám na to právo, oponuje

Trump chtěl po odvolaném šéfovi FBI zastavit šetření poradce Flynna


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).