Menu Zavřít

Sankce zastavily přímou agresi Ruska proti Ukrajině, upozornil předák krymských Tatarů

10. 10. 2017
Autor: čtk/ap

Sankce proti Rusku mají smysl, vzkázal odpůrcům dalšího trestání Moskvy za anexi ukrajinského poloostrova Krym a za konflikt na východě Ukrajiny, jeden z předáků krymských Tatarů Refat Čubarov. Zástupce utlačované ukrajinské menšiny, který se v Praze účastnil mezinárodní konference Forum 2000, svá slova zjevně adresoval i českým politikům.

„Sankce sice nestačily, aby přiměly Rusko respektovat mezinárodní právo, stáhnout se z území Ukrajiny a vrátit Krym, ale to neznamená, že nemají vliv (na ruskou politiku). Díky sankcím civilizovaný svět zastavil přímou agresi Ruska, především proti Ukrajině, ale možná i proti některým dalším sousedům, možná v Pobaltí, možná i jinde. Proto jsou sankce mimořádně důležité,“ řekl dnes Čubarov.

Po zrušení sankcí, postihujících evropské exportéry a jejich obchody na ruském trhu, podle Čubarova volají hlavně populisté, kteří podle něj nejsou schopni poučit se z evropské historie, ani z českých dějin.

Ukrajinská paralela k Sudetům

„Zdá se jim (odpůrcům sankcí), že krizi, kterou vyvolala ruská agrese proti Ukrajině, lze urovnat přímým jednáním s (ruským prezidentem Vladimirem) Putinem i bez nápravy důsledků této agrese. Nechci radit českým voličům, ale ti, kdo se vyznají v českých dějinách, by se mohli zamyslet nad tím, že Krym a Ukrajina jsou vlastně v obdobné situaci, v jaké bylo Československo v předvečer druhé světové války,“ míní krymskotatarský politik.

„Ti čeští politici, kteří tvrdí, že anexe Krymu není nic hrozného, že patříval Rusku, že si jakoby odhlasoval připojení k Rusku a že Moskva má zvláštní právo na Krym, říkají totéž, co ti politici, kteří před válkou tvrdili, že Hitler má právo na Sudety,“ zdůraznil.


Na Krymu se pod Ruskem zhoršil stav lidských práv, tvrdí OSN. Čtěte více

Průvod na Krymu, který slaví výročí připojení poloostrova k Ruské federaci


„Nedokážu předpovědět další vývoj, mohu jen připomínat zkušenost 20. století, tedy že je snadnější zastavovat agresora hned na počátku, a ne až po propuknutí konfliktů a války,“ dodal.

Zbraní na Krymu přibývá

Připomněl, že Krym se od anexe mění v obří vojenskou základnu, ze které - spolu s kaliningradskou enklávou na březích Baltu - je Rusko schopné ohrozit velkou část Evropy.

Čubarov je předsedou medžlisu, neoficiálního krymskotatarského parlamentu, který Rusko zakázalo jako extremistickou organizaci. Rusko mu v červenci 2014 zakázalo vstup na své území, za které považuje i Krym. V současnosti je poslancem ukrajinského parlamentu.

BRAND24

Moskva popírá, že by Krym okupovala, a tvrdí, že poloostrov se stal součástí Ruska na přání místního obyvatelstva, ve své většině Rusů. Nepopírá už, že referendum o připojení poloostrova k Rusku se odehrálo „pod ochranou“ ruských vojáků ani to, že invazi na Krym inicioval přímo Kreml. Drtivá většina států světa zábor neuznává, Ukrajina stále Krym považuje za součást svého území a nevzdává se plánů na jeho návrat.

Přečtěte si také:

Rusko chce chránit svou svrchovanost. Zakáže prý zahraniční organizace

Navalného k volbám nepustím, demonstracím neuhnu, říká šéfka volební komise

Putin doladil předvolební strategii. Kandidaturu prý oznámí v listopadu

Na Krymu se pod Ruskem zhoršil stav lidských práv, tvrdí OSN

Rusko čelí arbitráži. Naftogaz ho žaluje o miliardy dolarů za majetek na Krymu

Rusko plánuje další elektrárnu na anektovaném Krymu. Dvě už staví


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).