Menu Zavřít

Rusko čelí arbitráži. Naftogaz ho žaluje o miliardy dolarů za majetek na Krymu

20. 9. 2017
Autor: Naftogaz

Ukrajinská energetická společnost Naftogaz a šest jejích dceřiných společností zažalovaly u mezinárodního arbitrážního soudu v Haagu Rusko o pět miliard dolarů (asi 109 miliard korun) jako odškodnění za ztracený majetek na Krymu, anektovaný Ruskem v březnu 2014. Oznámila to dnes společnost Naftogaz. Vynesení rozsudku očekává do konce příštího roku.

V žalobě se společnost domáhá „odškodnění za ztráty způsobené nelegálním převzetím aktiv skupiny na Krymu“. Tyto ztráty experti vyčíslili na přibližně pět miliard dolarů. Žaloba se opírá o rusko-ukrajinskou mezivládní dohodu o ochraně investic.

Agentura AFP připomněla, že Ukrajina se již v několika případech domáhá u mezinárodních soudů odškodnění za škody způsobené anexí Krymu. Ukrajinský poloostrov na jaře 2014 nejprve ovládly ruské speciální síly a referendum pak schválilo připojení Krymu k Rusku, což Kyjev a Západ kritizují a většina světa neuznává.

Rusko a Ukrajina svádějí rovněž právní bitvu u arbitrážního soudu ve Stockholmu, kde se vzájemně domáhají vyplacení desítek miliard dolarů jako odškodnění za rozdíly v ceně a množství zemního plynu při odběru a tranzitu. Ruský plynárenský gigant Gazprom v červnu ohlásil, že uspěl a že Naftogaz mu má vyplatit 1,7 miliardy dolarů, ale tuto interpretaci nálezu vzápětí ukrajinská firma popřela.

BRAND24

Čtěte dále:

Miliardářům kraluje Putin. Má prý víc než Gates s Bezosem dohromady

Schröder jde do „Putinovy“ Rosněfťi. Kritika ho nezajímá

Kalašnikov a vlastní tablet. Vyčerpané ukrajinské armádě pomáhají studenti

Ukrajinští vojáci musí často spoléhat na pomoc civilistů.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).