Menu Zavřít

Průběžný účet za EET: pokuty za 15 milionů a osm zavřených provozoven

31. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Finanční správa od zavedení elektronické evidence tržeb (EET) před devíti měsíci udělala 55 624 kontrol a uložila po nich 1688 pokut za 15 milionů korun. Správa zároveň od spuštění systému uzavřela kvůli neplnění EET osm provozoven. Z toho byla jedna v Praze, v Pardubicích, Zlíně, Českých Budějovicích, dvě v Olomouci a naposledy v úterý ve Slavkově u Brna a Vyškově. Jedna provozovna v Olomouci a provozovna v Praze už ale obnovily svou činnost.

Do elektronické evidence tržeb (EET) je zapojeno dosud zhruba 155 tisíc podnikatelů, kteří zaevidovali už přes 2,5 miliardy tržeb. EET začala loni 1. prosince pro restaurace a ubytování a před půl rokem pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu.

Při více než 55 tisících provedených kontrolách pracovníci finanční i celní správy zjistili přes 12 tisíc prohřešků. Nejčastěji šlo o nevystavení účtenky, nezaslání údajů do systému EET nebo neumístění informačního oznámení. V 8234 případech správa předala věc k zahájení správního řízení.

Podle ministerstva EET vedle zavedení kontrolního hlášení přispívá k lepšímu výběru daní, především DPH. S tím souhlasí i hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Zároveň ale upozornil na to, že vyčíslení příspěvku EET je velmi obtížné. „Na rozdíl od kontrolních hlášení, jejichž přínos byl pro státní kasu nesporný, se dopad EET zatím jeví spíš na úrovni statistické chyby,“ uvedl. Příjmy rozpočtu z DPH meziročně ke konci července stouply o desetinu na 153,5 miliardy korun.

Podle aktuální verze Konvergenčního programu počítá MF s tím, že stát by měl více peněz díky elektronické evidenci tržeb získat nejen z DPH, ale i z daní podnikatelů a firem a ze sociálního pojištění. U daně z příjmu fyzických osob by tak podle materiálu měla EET letos přinést 3,4 miliardy a v roce 2018 pak 3,3 miliardy korun. Na inkasu DPH podle odhadů přinese EET letos 4,5 miliardy korun a za rok 2,7 miliardy korun.


Odklad EET nebude. Vláda odmítla návrh lidovců a STAN

Jitka Kovarovičová z kavárny Cafe Shopping v Břeclavi začala od 1. prosince používat přístroj pro elektronickou evidenci tržeb (EET). Kvůli tomu také od dnešního dne zdražila sortiment.


V souvislosti s EET se také podle zakladatele pokladního systému Septim.cz Zbyňka Švece konsoliduje trh. „Zjednodušeně se dá říci, že pokladní systémy, které existovaly před zavedením EET, nyní posilují, protože přebírají zákazníky od zanikajících, pro EET uměle vytvořených, systémů,“ uvedl. Například společnost Dotykačka dnes oznámila, že dokončila fúzi s pokladním specialistou na sektor gastro služeb One Pub.

Celkově pak podle obchodního ředitele společnosti Bizerba Martina Dvořáka systém EET funguje bez problémů. „V praxi však někteří podnikatelé řeší stále ještě řadu problémů s obsluhou nové technologie nebo propojením vah s pokladními systémy. V posledních měsících navíc čím dál více maloobchodníků řeší výměnu stávajícího pokladního systému za nový,“ uvedl.

Zároveň upozornil na to, že obcházení zákona je reálným problémem v maloobchodě stejně jako v dalších oblastech spadajících do EET. „Nejčastější triky však registrujeme u drobných stánkových prodejců, kteří se na EET snaží vyzrát hned několika způsoby. Například si tisknou účtenky dopředu nebo zboží zákazníkům darují,“ dodal.


Přečtěte si polemiku Pavla Párala s Andrejem Babišem ohledně EET:

Páral: Štvanice na hostinské začíná

Babiš reaguje na Párala: Štvanice na EET pokračuje

Páral odpovídá Babišovi: Už je to tady, hospodští budou zdražovat


Třetí fáze EET začne 1. března 2018. Má se týkat stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí také vybraní řemeslníci či další služby.

Ministerstvo financí během roku odmítlo požadavek Asociace českého tradičního obchodu, aby nejmenší obchody s jedním pokladním místem mohly získat od státu deset tisíc korun jako kompenzaci nákladů za zavedení elektronické evidence tržeb. Nyní je sleva pět tisíc korun. MF zároveň hodlá osvobodit od povinnosti evidovat tržby hluchoslepé a nevidomé podnikatele. Důvodem je mimo jiné podle MF fakt, že pro takové lidi neexistují na trhu vhodná pokladní zařízení. Opatření by ovšem mělo být jen dočasné.

BRAND24

Zároveň MF 1. října spustí účtenkovou loterii k EET. Úřad si od účtenkové loterie slibuje větší motivaci zákazníků k přebírání účtenek, a tím zvýšení efektivity EET. Úřad plánuje ročně vyplácet výhry za 65 milionů korun, měsíčně by si soutěžící měli rozdělit zhruba 21 tisíc výher.

Čtěte také:

Méně pokut. Finanční správa zúžila seznam dokumentů s automatickou sankcí

Finanční správa: EET funguje bez problémů, přispěla k růstu přiznaných tržeb

Důsledek EET: počet firem s vietnamskými majiteli prudce vzrostl


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).