Menu Zavřít

Finanční správa: EET funguje bez problémů, přispěla k růstu přiznaných tržeb

1. 6. 2017
Autor: ČTK

Elektronická evidence tržeb od svého spuštění loni v prosinci funguje bez problémů a přispěla k růstu evidovaných tržeb, uvedl generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

Podle Janečka i náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové celý systém postupně přispívá k narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice EET dlouhodobě kritizuje a tvrdí, že likviduje mnoho drobných živnostníků.

Finanční správa podle Janečka předloží podrobnější data související s fungováním EET v druhé polovině června.

„EET funguje jako švýcarské hodinky. Je evidováno více než 1,4 miliardy účtenek a přiznaní suma tržeb je 350 miliard korun. Samotný IT systém funguje naprosto bez problémů a ve špičce se doba odezvy pohybuje pod desetinou vteřiny,“ uvedla náměstkyně ministra financí Alena Schillerová.


Přečtěte si polemiku Pavla Párala s Andrejem Babišem ohledně EET:

Páral: Štvanice na hostinské začíná

Babiš reaguje na Párala: Štvanice na EET pokračuje

Páral odpovídá Babišovi: Už je to tady, hospodští budou zdražovat


Exministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl, že EET byl jediný digitální projekt současné vlády. Jako důkaz narovnání podnikatelského prostředí uvedl data za první čtvrtletí, podle kterých například počet přenocování v penzionech se zvýšil o 29 procent, ale počet hostů stoupl jen o devět procent. „Takže můžeme hádat, kde je ten rozdíl,“ uvedl. Podle Babiše bude EET velké předvolební téma, protože některé strany deklarují, že jej zruší.

Podle ankety ČTK půl roku po zavedení EET většině podnikatelů velké problémy nepůsobí, hůře jsou na tom drobní podnikatelé. Negativním dojmem z EET je podle mnohých spousta zbytečně vytištěného papíru, což měsíčně zvyšuje náklady o tisíce korun. Některé podniky kvůli zavedení evidence tržeb zdražily své služby a některé pivovary sledují od prosincového zavedení elektronické evidence tržeb úbytek odběratelů piva.

BRAND24

Elektronická evidence tržeb začala loni 1. prosince pro hotely a restaurace. Po hotelech a restauracích se od března letošního roku zapojily do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Následovat budou příští rok další obory podnikání.

O EET dále čtěte:

Půl roku s EET. Babišův experiment dostal drobné podnikatele do potíží

Limit pro osvobození spolků od EET se zvýšil na 300 tisíc ročně

Babiš čelí žalobě kvůli EET


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).