Menu Zavřít

Britští labouristé se pokusí vyvolat předčasné volby

24. 6. 2017
Autor: čtk

Vůdce britské opozice Jeremy Corbyn se chce pokusit o vypsání nových parlamentních voleb. Dnes ho citoval list Daily Mirror. Corbynovi labouristé vyšli z voleb, které se konaly 8. června, posíleni, zatímco konzervativci premiérky Theresy Mayové sice vyhráli, ale v parlamentu ztratili většinu. "Pokusím se vynutit předčasné všeobecné volby," řekl Corbyn listu.

Předseda Labouristické strany také řekl, že považuje za „nesmyslné“, když se šéfka vlády může udržet u moci, přestože „zřejmě není schopná dohodnout se dva týdny po volbách (na podpoře) s DUP (stranou severoirských unionistů)“.

Konzervativní strana ministerské předsedkyně má nyní v 650členné Dolní sněmovně jen 317 poslanců. K získání většiny v této parlamentní komoře proto potřebuje podporu deseti zákonodárců malé konzervativní severoirské strany DUP.


Rozmyslí si Británie brexit? Čtěte více

 Britská premiérka Theresa Mayová a francouzský prezident Emmanuel Macron


Dosavadní jednání mezi konzervativci a unionisty však zatím k uzavření žádné dohody nevedla. Vláda by tak mohla 29. června neuspět při plánovaném hlasování sněmovny o důvěře.

Corbyn poté, co vláda 21. června předložila svůj program, oznámil, že je přepraven Mayovou vystřídat. „Jsme připraveni vytvořit menšinový kabinet, jestliže se vláda zhroutí, což se klidně může stát,“ prohlásil před poslanci.

V pátek Corbyn poprvé v průzkumech předstihl Mayovou. V odpovědi na otázku, který politik by nejlépe vykonával úřad předsedy vlády, mu podle agentury YouGov dalo hlas 35 procent dotázaných, zatímco Mayové 34 procenta. Následovalo Corbynovo prohlášení o snaze prosadit nové předčasné volby.

BRAND24

Dále čtěte:

Další poražená premiérka. Britské volby oslabily i šéfku skotských nacionalistů

Pomsta eurofilů. Konzervativci volby vyhráli i prohráli

Jaký bude další osud Mayové? Přečtěte si komentář Daniela Deyla

Kuřácký koutek Daniela Deyla


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).