Menu Zavřít

V San Francisku se propadá mrakodrap. Hrozí obří soudní spor

2. 8. 2016
Autor: Supercarwaar via Wikimedia Commons; CC-BY-SA-4.0

Mrakodrap Millennium Tower v San Francisku stojí teprve osm let, za tu dobu už se však propadl o čtyřicet centimetrů a o pět naklonil na stranu. Majitelé luxusních bytů mají strach o vlastní bezpečí, daňoví poplatníci zase o peníze. Čeká se totiž velký soudní proces.

Téměř 200 metrů vysoký mrakodrap o 58 patrech je od dokončení v roce 2008 oblíbený především u lidí, kteří touží po luxusním bydlení. Časopis Worth jej zařadil mezi deset nejlepších obytných budov na světě. Odpovídá tomu i cena jednotlivých bytů. Nejlevnější se dají sehnat za 1,6 milionu dolarů (39 milionů korun), ty nejlukrativnější stojí až 10 milionů dolarů.

Po osmi letech ale jeho majitelé z Millennium Partners (MP) musí řešit nečekaný problém. Budova se totiž propadla o čtyřicet centimetrů, o pět se navíc naklonila severozápadním směrem. „To už jsou znatelné a znepokojující hodnoty,“ tvrdí Greg Deierlein, profesor z univerzity Stanford, který se specializuje na architekturu mrakodrapů.

Více než čtyři stovky obyvatel domu, mezi kterými jsou i celebrity jako legendární hráč amerického fotbalu Joe Montana z místních 49ers, tyto údaje zneklidnily a zástupce majitelů už jim zaslal dopis, ve kterém je ujišťuje o brzkém řešení nastalých problémů. Podle Deierleina se rezidenti nemusí o svou bezpečnost bát. Nežádoucí posuvy ale mohou mít za následek rozpraskané zdi či nefunkční výtahy, což znehodnotí jejich investici.

 Millennium Tower v San Francisku (Autor: Hydrogen Iodide via Wikimedia Commons; CC-BY-SA-2.0) Šikmá věž v San Francisku? O osud Millennium Tower se bojí rezidenti i daňoví poplatníci. (Autor: Hydrogen Iodide via Wikimedia Commons; CC-BY-SA-2.0)

O peníze se přitom mohou obávat všichni místní daňoví poplatníci. Městu totiž hrozí velká žaloba, cílená na úřad Transbay Joint Powers Authority (TJPA), který v bezprostřední blízkosti budovy v roce 2010 nechal vyrůst velké tranzitní centrum. Právě to považují majitelé budovy za původce problémů mrakodrapu.

„Postavili 800 metrů dlouhý tunel osmnáct metrů pod zemí, hned vedle naší budovy. Měli za úkol Millennium Tower ochránit. A neudělali to,“ stěžuje si mluvčí MP P. J. Johnston. Ohání se podepsanou dohodou s TJPA, která zavazovala stavitele tranzitního centra k opravě jakýchkoliv škod způsobených mrakodrapu jejich stavbou.

TJPA se ale důrazně brání. Do zabezpečení Millennium Tower investovala 58 milionů dolarů a v prohlášení tvrdí, že nenese žádnou odpovědnost za posuvy budovy. Stavitelé mrakodrapu podle něj chybovali, když se při stavbě základů nedostali až do skalního podloží a pilíře zavrtali jen do tvrdého písku zhruba 25 metrů pod zem.

„Kdyby nechtěli ušetřit, tak se dnes budova nenaklání,“ tvrdí TJPA v prohlášení. Navíc se podivuje nad rozhodnutím vsadit při stavbě především na beton a ne na ocel.

Zvyšující se sociální rozdíly jsou v San Francisku neudržitelné

Odvrácená tvář San Franciska. Boom přinesl sociální krizi

„Prakticky všechny budovy v této části města mají stejně hluboké základy a beton byl použit z nejrůznějších důvodů, včetně lepší zvukové izolace, ale rozhodně ne kvůli šetření,“ brání se Johnston. Na dohodu to tedy nevypadá. MP už proto uvažuje o právních krocích. Kromě TJPA se hodlají zaměřit i na architekty budovy a stavební firmy, které práce prováděly, čímž ovšem prakticky potvrzují, že problémy se stavbou nejsou způsobeny jen vznikem tranzitního centra.

Ve vzájemném napadání a hrozících soudních sporech se ztrácí otázka, zda se s posouváním mrakodrapu, které může být způsobeno i zasazením do nevhodné půdy v místě dřívějšího pobřeží, dá vůbec něco dělat. Experti jsou v tomto ohledu spíše skeptičtí. Řešením by mohlo být přidání cementu pod základy a vyvrtání nových pilířů. Jedná se však o velmi náročnou a hlavně nákladnou operaci.


Dále čtěte:

BRAND24

Sklobetonová dominanta. Varšava ohromuje novými mrakodrapy

PPF prodala projekt nejvyšších českých mrakodrapů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).