Menu Zavřít

Sklobetonová dominanta. Varšava ohromuje novými mrakodrapy

27. 6. 2016
Autor: Ghelamco

Už dávno není jen hlavním městem Polska. Varšava stále více láká investory z Evropy i celého světa. Přizpůsobuje se tomu i vizáž velkoměsta. Nádherné parky a historické centrum doplňují nové mrakodrapy. V nich sídlí podnikatelská elita střední Evropy.

V současnosti je ve Varšavě 24 mrakodrapů, tedy budov, jejichž výška přesahuje hranici sta metrů. Dominantou města zůstává 237metrový Palác kultury a vědy postavený komunisty, v květnu tohoto roku mu ale přibyl nový konkurent.

V komplexu budov nazvaném Warsaw Spire byla nedávno otevřená dominantní věž, která vyrostla do výšky 220 metrů. Doplňují ji další dvě 55metrové budovy. Warsaw Spire, od developera Ghelamco má ambici vytvořit hlavní byznysové centrum Varšavy a celé střední Evropy.

Čtvrť luxusu

Napomáhá tomu také moderní urbanismus okolní čtvrtě Plac Europejski. Ta je přímo poseta sídly nadnárodních korporací. Komplex Warsaw Spire se 109 tisíci metry čtverečními kancelářských prostor považuje sama společnost Ghelamco za stěžejní. Oblast je označována za nejrychleji se rozvíjející varšavskou část.

V sousedství komplexu se rozšiřuje nová trasa metra. „K dispozici je infrastruktura pro cyklisty – samostatný nájezd, sprchy a parkoviště – nebo obrovské podzemní parkoviště pro 1270 vozidel včetně parkovišť pro hosty budovy. Kromě toho též četné školky, zdravotní středisko, tělocvičny, obchody, nebo hotelové konferenční centrum,“ uvádí materiál společnosti Ghelamco.

 Centrum Varšavy (ilustrační foto)

Dominantou Varšavy zatím zůstává Palác kultury s výškou 237 metrů (vpravo).

Už při květnové kolaudaci developer představil nájemníky, jejichž zvučná jména potvrdila, že v rostoucí Varšavě stále je poptávka po luxusních kancelářích. Ve Warsaw Spire budou mít kanceláře Adecco, BNP Paribas Securities Services, Centrum pro dopravní projekty EU (CEUTP), agentura EU Frontex, MasterCard, nebo Samsung. Komplex se již během kolaudace chlubil pronajatou kapacitou více než 85 procent plochy.

Unikátní řešení

Také Varšava se veze na vlně zeleného marketingu. Nejen ve městě, ale i soukromých projektech jako Warsaw Spire je možné najít několik zelených „vychytávek“, které nemají v regionu obdoby. V novém mrakodrapu jsou to třeba dvoupodlažní výtahy, nebo fakt, že celý objekt zásobují energie z obnovitelných zdrojů.

Developer také na výstavbě náměstíčka kolem budovy spolupracoval s Wirtz International – renomovanou belgickou architektonickou společnosti, jejíž portfolio zahrnuje třeba zahrady v Elysejském paláci. V celém obchodním komplexu je celkem více než 14 tisíc stromů, keřů, jezer a fontán. O volný čas se manažerům postarají všudypřítomné restaurace a galerie.

Třetí nejvyšší budovou a zároveň poslední, která ve Varšavě přesahuje výšku 200 metrů, je Warsaw Trade Tower. V hlavním městě Polska však postupně roste nový gigant, který trumfne všech 24 stávajících mrakodrapů. Chmielna Business Center přímo v centru města dosáhne výšky 310 metrů. Developerem je slovenská společnost HB Reavis.

BRAND24


Přečtěte si také:

Čína se přátelí i s Polskem. Budou si vyměňovat informace z kapitálových trhů

HB Reavis prodal logistiku za 2 miliardy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).