Menu Zavřít

Odvrácená tvář San Franciska. Boom přinesl sociální krizi

7. 7. 2016
Autor: victorgrigas via Wikimedia Commons; CC BY-SA 3.0

Technologický boom v San Francisku má i svou stinnou stránku. Kvůli zvyšování platů a větší poptávce raketově roste cena bydlení. Město chce rostoucí sociální rozdíly řešit zavedením nové daně. Velké technologické firmy by měly přispívat na bydlení a sociální služby pro chudé.

Kalifornské San Francisco je populární základnou pro velké technologické firmy. Jejich úspěch se však negativně podepisuje na kvalitě života pro místní se středními či nízkými příjmy.

Podle zjištění realitního portálu Trulia je ve městě už 57,4 procenta bytů či domů s hodnotou nad milion dolarů. Ještě před čtyřmi lety jich přitom bylo jen 19,6 procenta. Takový rapidní nárůst se zákonitě podepisuje pod nedostatečnou dostupnost bydlení pro chudší vrstvy obyvatelstva. Tisíce lidí jsou dokonce nuceny spát na ulicích pod stanem.

Nárůst nájmu o 344 procent

Velké problémy mají ale i lidé s relativně vysokými příjmy. V průběhu června proběhl kalifornskými médii příběh videotechnika Neila Hutchinsona, kterému jeho domácí během měsíce zvýšil nájem z 1 800 dolarů (44 tisíc korun) na 8 tisíc dolarů (195 tisíc korun). Vzhledem k tomu, že bydlí na North Beach, jedné z nejprestižnějších adres ve městě, je to ale normální. Medián nájmu v této oblasti totiž měsíc od měsíce roste. Ještě v červnu činil 6 850 dolarů, nyní už je na osmi tisících.

Hrozivě se zvětšující sociální propast už musí město nějak řešit. Přišlo proto s návrhem tzv. technologické daně. Velké technologické firmy jako Google, Uber, Airbnb nebo Twitter by v jejím rámci měly odvádět 1,5 procenta z vynaložených platů do městské pokladny. Vybraná částka bude využita na bydlení a další sociální služby pro bezdomovce. Podle odhadů radnice by se tak ročně mohlo využít až 120 milionů dolarů.

„Rapidní technologický boom v našem městě a regionu ohrožuje schopnost San Franciska rozvíjet se a prosperovat,“ tvrdí autor návrhu Eric Mar, člen legislativní rady města. „Pět let po jeho začátku je čas, aby za to firmy zaplatily férovou sumu.“

Neustálý pokrok nebo zodpovědnost vůči městu?

Město se snaží zažehnat hrozící politický rozkol. Na jedné straně stojí zmíněné technologické firmy a lidé, kteří věří, že neustálý pokrok a rozvoj je pro město klíčový. Připomínají, že boom se musí udržovat a přiživovat, dokud to jen půjde. V této souvislosti upozorňují třeba na neustálý nárůst pracovních příležitostí.

 Zaměstnanost v San Francisku (Zdroj: Bureau of Labor Statistics) Pracovní příležitosti v San Francisku za posledních deset let (Zdroj: Bureau of Labor Statistics)

BRAND24

Proti myšlence nekonečného růstu jsou ale kritici, kteří tvrdí, že technologický boom má kromě problémů s ubytováním za následek také utlumování bohaté a různorodé kultury San Franciska. Z dlouhodobého měřítka je podle nich neudržitelný a mohl by mít pro město fatální následky.

„Ty firmy utrácí 25 tisíc dolarů ročně na bonusech pro jednoho zaměstnance. Dávají jim třeba pivo zdarma nebo kulečníkové stoly. To je skvělé, ale mohly by také dát tisíc dolarů, aby město přežilo?“ ptá se aktivista Feng Kung, zastánce daňového návrhu.

Přečtěte si, jaké firmy začínaly „na koleně“

5 slavných firem, které začínaly v garáži

Steve Jobs (Zdroj: ČTK)
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).