Menu Zavřít

NBÚ: Počítače státní správy kybernetický útok nezasáhl

15. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Státní správu ani jiné systémy důležité pro chod státu zatím současný masivní kybernetický útok nezasáhl. "Naštěstí se týká České republiky tato záležitost pouze okrajově. Útoky nebyly provedeny na velké nebo státní organizace," ujistil bezpečnostní radu státu vládní zmocněnec pro kyberbezpečnost Dušan Navrátil. Ve Strakově akademii mimo jiné jednal o platech pracovníků IT ve státní správě, které podle něj nemohou konkurovat soukromým firmám.

Počítače po celém světě od pátku napadá tzv. ransomware, což je škodlivý software, který zabraňuje přístupu k počítači a za jeho zpřístupnění požaduje zaplacení výkupného (anglicky ransom). Software WannaCry rychle zablokuje počítačová data a za jejich odblokování požaduje platbu ve virtuální měně bitcoin, která je obtížně sledovatelná.


Přečtěte si také:

Vlády hromadí slabiny v IT systémech, varuje Microsoft

 Windows XP. Tento operační systém je mnohem více zranitelný kyberútoky než jeho nástupci.


„Nikdo ze subjektů státní správy ani z komerční sféry spadající pod NBÚ, což jsou systémy důležité pro chod státu, tedy kritická informační infrastruktura, se nám zatím neozval, že by měl tento problém,“ řekl mluvčí. Tyto subjekty mají podle něj v případě napadení povinnost se hlásit NBÚ. „Takže si myslíme, že u nás ještě nic takového nenastalo,“ podotkl Holý.

Na NBÚ se zatím obrátil jediný subjekt, který pod něj ale nespadá. „Tomu se věnujeme a zjišťujeme, jestli je to opravdu tento útok, který řeší. Jde o profesní organizaci, není to státní správa ani žádný podstatný komerční subjekt,“ dodal mluvčí. Název organizace ale neuvedl.

BRAND24

Virus napadá jen počítače s operačním systémem Windows, zejména ty se systémem Windows XP, který už firma Microsoft nepodporuje. Aktuální systém Windows 10 zasažen není. Podle jednoho bezpečnostního experta bylo nejvíce zasaženo Rusko a Indie, protože se tam stále hodně používá právě systém Windows XP.

O kybernetickém útoku dále čtěte:

Masivní kybernetický útok zasáhl 200 tisíc lidí ve 150 zemích

Pachatel masivního kybernetického útoku, který zasáhl i Česko, zůstává neznámý

Cesta Esetu k miliardám: zlom přinesla expanze do USA


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).