Menu Zavřít

Zbyněk Pavlačík. Muž v zákulisí bezpečnostního aparátu

24. 9. 2017
Autor: Martin Pinkas/Euro

Ani zbrojař, ani politik. Přesto má Zbyněk Pavlačík blíž k armádním zakázkám než řada obchodníků a ministerských úředníků.

V nevelké kanceláři se tísní desítka brigádníků. Když kolem prochází návštěva, ani nezvednou oči, soustředí se na stohy práce. Do Dnů NATO zbývá už jen krátká chvíle a je třeba zařídit ještě spoustu věcí. Všechno musí klapnout tak, aby se dobře cítily nejen desítky tisíc návštěvníků, kteří o víkendu 16. a 17. září přišli na leteckou přehlídku do Mošnova, ale především další stovky VIP hostů z řad politiků, zbrojařů, velení armády i evropských diplomacií.

Všemu šrumu ze své kanceláře velí Zbyněk Pavlačík. „Akci děláme posedmnácté a financují ji marketingoví partneři. Jsou to hlavně firmy, které se pohybují v obranném a bezpečnostním průmyslu, a ony samy tomu začaly říkat,malé bezpečnostní Karlovy Vary', kde se jednou za rok setká kompletní bezpečnostní komunita,“ vysvětluje z ředitelského křesla. „Stýkajíse, neorganizujeme ale žádná uzavřená jednání či mecheche, už to unás ani nikdo nezkouší. Je dobře, že k tomu kontaktu tady dochází. Lidé se můžou bavit v jiném módu než na veletrzích či výstavách, kde je frmol,“ dodává.

Jako zakladatel Dnů NATO Pavlačík získal poměrně velkou moc. Vybudoval platformu, kde se každoročně řeší, jak a za co se bude česká armáda modernizovat. Dostává se tak velmi blízko k rozhodování, kam v dalších letech zamíří miliardy korun.


Přečtěte si také rozhovor se Zbyňkem Pavlačíkem:

Nový vrtulník pro českou armádu? V tendru zůstal už jen jeden, říká Pavlačík

 Ostravská eminence. Bez Zbyňka Pavlačíka by české zbrojení vypadalo jinak


Ostatně nejlépe je to v pátek odpoledne a večer cítit v restauracích kolem hotelů a v pozdějších hodinách i u stolů ve Stodolní ulici. Před zahájením samotných Dnů NATO tu nerezonují diskuse o výkonech fotbalového Baníku. Místo toho muži v košilích s rozepnutými límečky řeší, který výrobce helikoptéry má největší šanci proniknout do armády nebo jak se zřejmě bude vyvíjet zakázka na pásové obrněné transportéry za 50 miliard.

„Z pohybu v tomto prostředí vím, že proces nákupu nového vrtulníku sledují firmy, které se zajímají o modernizaci českých pozemních sil (tedy tendru na obrněnce -pozn. red.). To pro ně bude jistá reference, jestli Česká republika tak velkou zakázku manažersky zvládne. Sledují, jak jsme schopni ten obchod zrealizovat,“ přibližuje Pavlačík v rozhovoru pro týdeník Euro. (Celé interview se Zbyňkem Pavlačíkem čtěte na Euro.cz.)

Hodně vlivná osoba

On sám ale není tím, kdo by na potkání dával moudra, jaká technika je pro české vojáky nejlepší. Zůstává nad věcí a udržuje si nadhled.

„Těžko říct, jestli si to někdy Zbyněk Pavlačík uvědomil, ale bez něj by české vyzbrojování vypadalo jinak,“usmívá se manažer jedné středně velké zbrojní firmy. A vzápětí myšlenku rozvádí: „Díky jeho zápalu do české obrany a bezpečnosti chce být v Ostravě každý, nepanují tady žádné negativní emoce a jednání jsou velmi věcná a přímá. Co se někdy řeší půl roku nebo vypadá nereálně, dotáhneme vOstravě za pár hodin.“

Zástupce jiné společnosti zase mluví o tom, že spolupracovat se Zbyňkem Pavlačíkem a být vidět na Dnech NATO je velmi dobré pro pověst značky. „Tohle spojenectví nám otevřelo už několik dveří. Těžko si představit, že bych si někde jinde během pár hodin velmi upřímně popovídal s několika politiky a zástupci armády,“ popisuje. Ostatně akci si chválí třeba i americký Bell Helicopter, hlavní favorit české vrtulníkové zakázky. Podle jejich pražského mluvčího Tomáše Kaplana nabízí Ostrava skvělou příležitost předvést se nejen před veřejností, ale i obchodními partnery. Ovšem u zbrojařů tyhle vazby nekončí. Že je důležité mít Zbyňka Pavlačíka na své straně, potvrdí kdokoli, kdo se pohybuje v bezpečnostních kruzích.


Armáda jako atraktivní zaměstnavatel. Do roku 2030 chce mít 30 tisíc vojáků

 ilustrační foto


Například František Šulc, zbrojní analytik a bývalý ředitel kabinetu ministra obrany, tvrdí, že pro českou obranu a bezpečnost toho Pavlačík za posledních 15 let udělal víc než kdokoliv jiný. „On je hodně vlivná osoba. Je schopný propojit různé skupiny lidí, kteří by si jinak spolu ani nesedli, vést debaty a hledat řešení. Je to skutečně jedna z těch velice důležitých osobností bezpečnostní komunity, zvláště zhlediska praktického přínosu,“ objasňuje Šulc. Jeho sílu nejlépe dokládá, že se dokáže pohybovat vjakémkoli terénu. Pavlačík má blízko k výrobcům ajeho otisk nesou i koncepční dokumenty ministerstva obrany. Byl například členem týmu, jenž před několika lety sestavoval Bílou knihu o obraně. Na některé její části plánovači odkazují dodnes.

Pavlačík nese podíl na tom, že se české ozbrojené síly nevzdaly dělostřelectva či tanků. Přestože v době úspor představovaly tyhle potenciální škrty velkou úsporu, i díky jeho argumentům samohybné houfnice a tanky ve výzbroji armády zůstaly.

Ostravský podpis

A je tu ještě jedna zajímavá okolnost. Hlavní modernizační kontrakt současného ministerstva obrany - nákup mobilních radarů MADR z Izraele za pět miliard korun - se měl podepsat právě na Dnech NATO. Alespoň tak nyní mluví Pavlačík. „Bohužel už to není pravda, ale byla to jedna z variant a my jsme o to stáli. Dneska už to aktuální není,“ krčí rameny.

I když se teď ministerstvo k nápadu nezná a mluvčí resortu Jan Pejšek o žádném takovém záměru neví, není důvod nevěřit.
Obrana kolem termínu podpisu dlouhodobě mlží, protože schválení kontraktu se už několikrát posunulo. Někteří čelní úředníci resortu se navíc pohybují blízko Pavlačíka, rezonuje tu i partnerství se skupinou Czechoslovak Group, která se bude na důležité radarové zakázce podílet.

V momentě, kdy se Pavlačíka otevřeně zeptáte na průběh tendru, začne diplomaticky uhýbat. Ví, kde je hranice, co neprozradit nebo kam nevstoupit. A tak třeba na novinářský dotaz, proč se kupní rozhovory o izraelských radarech podivně vlečou, pouze odvětí, že je nesleduje. Poznámku, jestli není možné, že Česká republika prostě mezivládní vyjednávání nezvládá, odbude s úsměvem, že někde se je naučit musíme.

Zbyněk Pavlačík
Než v roce 1999 založil sdružení Jagello 2000, působil jako novinář v České televizi, Nově či deníku Dnes. Nejviditelnější akcí Jagella jsou zářijové Dny NATO v Ostravě a Mošnově, ale už během aliančního summitu v Praze v roce 2002 zajišťovalo doprovodný program. Pavlačík dnes organizuje řadu obranných seminářů a konferencí, je považován za jednoho z nejdůležitějších členů české bezpečnostní komunity.

Může se zdát, že síla Pavlačíkovy osobnosti rezonuje především v celostátním měřítku. Avšak ani přímo v Moravskoslezském kraji jeho vliv neupadá. Aktuálně se podílí na debatě o budoucnosti letiště v Mošnově. Jako šéf neziskové organizace Jagello 2000 a hlavní pořadatel letecké přehlídky sedí ve speciální pracovní skupině.

Bude spoluvytvářet rozhodnutí, která musejí přijít během několika měsíců. Dlouhou přistávací plochu čeká rekonstrukce za více než miliardu korun a kraj nyní hledá smysluplné využití Mošnova. Aby zkrátka neopravil něco, co pak nebude nikdo používat. Jednou ze zvažovaných variant je pronájem letiště soukromému majiteli. Zájemce by tu byl. Mluví se o společnosti Czechoslovak Group.

Teď má ale Zbyněk Pavlačík jiné starosti. Připravit příští Dny NATO, jež budou součástí a zřejmě i vyvrcholením oslav 100. výročí založení republiky.

Půjde o tolik výraznou událost, že si ji nechce nechat ujít ani současný náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Přestože měl skončit na jaře 2018, teď se mluví až o podzimu.

Přečtěte si komentáře Ondřeje Stratilíka:

Nová doba. Profesionální vojáci s sebou poprvé berou do ciziny i záložáky

Krátká paměť pana generála

Hodonínský zázrak. Městem se procházel voják tmavé pleti

Už jste to podepsal, pane náměstku?

Česká ruleta

Máte transportér? A mohl bych ho vidět?

Letiště jsou výtečná. I bez plotu a záchytného systému

BRAND24

Pane ministře, na slovíčko

Ondřej Stratilík


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).