Menu Zavřít

Z Dolu Paskov vyfárala poslední směna, začíná jeho útlum

31. 3. 2017
Autor: Archiv

V Dole Paskov na Frýdecko-Místecku se dnes přestalo dobývat černé uhlí. Z dolu společnosti OKD, která je v úpadku, ráno vyfárala poslední směna. Vytěžené uhlí nyní putuje do úpravny, na dole začíná útlum.

Důl Paskov, který se v posledních dvou letech nazývá Důlní závod 3, má dvě šachty: Staříč a Chlebovice. Uhlí se v dole začalo těžit v roce 1964, horníci z něj od té doby vyvezli více než 46 milionů tun uhlí. Společnost OKD končí těžbu v Dole Paskov z ekonomických důvodů, těžba se nevyplácí a škodí hospodaření celého podniku, který je od loňska v úpadku.

Uzavřením Dolu Paskov končí těžba v celé ostravské části někdejšího Ostravsko-karvinského revíru. Z Dolu Paskov k dnešnímu dni odchází 1030 zaměstnanců. Přes 300 lidí bude v dole dál pracovat na jeho útlumu a 183 horníků přejde do dolů na Karvinsko.

Kromě horníků, kteří vyfárali z poslední směny, dnes ráno na šachtu ve Staříči přicházely desítky dalších zaměstnanců vyřídit si formality při odchodu ze zaměstnání a odevzdat pracovní věci. Mnozí nadávali na bývalé i současné vedení OKD, na politiky i média. Havíři se s kolegy, s nimiž pracovali mnohdy i desítky let, loučili a někteří si před dolem dávali skleničku alkoholu „na lepší budoucnost“.


Přečtěte si komentář Pavla Párala k nejnovějšímu vývoji kolem OKD:

Mour při ruce

 Páral


Do dolů na Karvinsko přejít nechtěli, zdůvodňovali to hlavně mizivou perspektivou. Mnozí z nich už mají novou práci. „Do insolvenční firmy, která nemá žádnou jistotu? Oni můžou 15. dubna zbankrotovat. Kdo tam půjde? Takže my máme už robotu najitou. Já už v pondělí nastupuju do Tatry,“ řekl jeden z horníků. Jiný havíř řekl, že si chce najít práci v cizině, protože v Česku jsou výdělky špatné. Například Pavel Lembard řekl, že dělá kurz a pak po 25 letech v dole úplně změní obor: půjde do zdravotnictví.

BRAND24

Celé OKD bude mít po uzavření Dolu Paskov zhruba 10.000 zaměstnanců. Firma je od loňska v úpadku, do potíží ji přivedly klesající ceny uhlí a předluženost. Od vyhlášení insolvence, kterou navrhlo samo OKD, už firma udělala mnoho úsporných opatření. Jedním je ukončení těžby v Dole Paskov. Postupně se mají zavírat i ostatní doly, poslední z nich pravděpodobně v roce 2023. Dosud posledním dolem, který OKD kvůli nerentabilnosti zavřelo, byl na konci roku 2006 Důl Dukla v Havířově na Karvinsku.

O OKD dále čtěte:

Rána pro Babiše: ministerstvo návrh, aby OKD koupilo Prisko, odmítá

Paukner a Otava nabízejí OKD komoditní financování. A plánují, jak ovládnou trh

Petr Paukner: Soukromý zachránce OKD se asi nenajde


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).