Menu Zavřít

Rána pro Babiše: ministerstvo návrh, aby OKD koupilo Prisko, odmítá

27. 3. 2017
Autor: čtk

Ministerstvo průmyslu a obchodu odmítá návrh, aby závaznou nabídku na koupi černouhelné společnosti OKD, která je v úpadku, podal státní podnik Prisko. Po jednání s prezidentem Milošem Zemanem to dnes řekl budoucí ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD). Prostřednictvím Priska chce těžební firmu koupit ministr financí Andrej Babiš (ANO). Právě ministerstvo financí vykonává v Prisku akcionářská práva, podnik má podle návrhu resortu zaplatit za firmu 80 milionů korun.

Zájem koupit OKD měl i státní podnik Diamo, ve kterém vykonává akcionářská práva ministerstvo průmyslu. Vláda ale v únoru záměr koupit firmu za korunu neschválila. Podle Havlíčka je ale Diamo lepší volbou. O postoji MPO dnes prezidenta informoval.

„Pana prezidenta zaujal návrh na řešení situace v Bakalou vytunelovaném OKD,“ uvedl na twitteru mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Zdeněk Bakala byl dříve spoluvlastníkem společnosti New World Resources (NWR), mateřské společnosti OKD.

Havlíček dnes uvedl, že Diamo má dlouholeté zkušenosti s útlumem hornictví a je zárukou toho, že útlum hornictví v Moravskoslezském kraji bude pokračovat správně. Prisko má podle něj sice zkušenosti z hlediska finančního řízení a finančních operací, v provozování dolů a útlumu těžby ale praxi nemá. „Státní podnik Diamo je jednoznačně lepším a přirozenějším řešením než společnost Prisko, která má v současné době pouze tři zaměstnance,“ dodal Havlíček. Diamo má 2500 zaměstnanců, dodal.

Stát loni prostřednictvím Priska půjčil OKD 700 milionů korun. Ministerstvo financí uvedlo, že firma dosud vyčerpala částku, která nepřekročila 150 milionů korun. Prisko také nominovalo dva lidi, kteří doplnili management OKD. Jde o finančního ředitele Michala Sládka a člena představenstva Michala Kuču.

Babiš při dnešní návštěvě Jihlavy řekl, že nechce, aby do OKD vstoupilo Diamo, protože s ním jsou špatné zkušenosti například kvůli jeho výběrovým řízením na sanaci ostravských lagun. Uvedl, že návrh na převzetí OKD Priskem předloží k projednání vládě možná už v příštím týdnu.


Přečtěte si samochválu Andreje Babiše:

Babiš píše Páralovi: Úspěšně řeším OKD i Adularyi, ostatní jen sedí a řeční


Podle dostupných informací podala nabídku na koupi OKD společnost EP Industries, jejímž většinovým vlastníkem je podnikatel Daniel Křetínský. Druhým zájemcem byl podle Hospodářských novin zahraniční hedgeový fond.

OKD se dostala do insolvence loni. Pohledávky vůči ní přihlásilo u soudu přes 550 věřitelů, chtěli od firmy více než 23 miliard korun. Věřitelé firmě povolili reorganizaci, její úspěch ale závisí na tom, zda se podaří najít strategického partnera.

V OKD se dál těží uhlí. I se zaměstnanci dodavatelských firem tam nyní pracuje zhruba 11 tisíc lidí. Na konci března firma zavře ztrátový Důl Paskov na Frýdecko-Místecku, který má kolem 1350 zaměstnanců. Část jich přejde do dolů na Karvinsko, asi 300 zaměstnanců bude pracovat na technické likvidaci dolů. Stovky dalších pracovníků firma propustí.

BRAND24


O osudu OKD čtěte více:

Hledání investora: OKD má dvě finální nabídky

Stát by mohl koupit OKD za 80 milionů, navrhuje ministerstvo financí

Reorganizace OKD v nedohlednu. Žádná nabídka od investorů nepřišla

 Důl Darkov, horníci po směně.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).