Menu Zavřít

Převzetí Air Berlin: německá vláda preferuje Lufthansu, jednání se ale neúčastní

18. 8. 2017
Autor: čtk

Německá vláda se jednání o převzetí insolventní letecké společnosti Air Berlin neúčastní a stanoven nebyl ani žádný termín pro prodej. Oznámil to dnes mluvčí ministerstva hospodářství, který tak reagoval na čtvrteční slova ministra dopravy Alexandera Dobrindta. Ten řekl, že vláda je nakloněna tomu, aby leteckou společnost převzal národní dopravce Lufthansa.

„Potřebujeme v mezinárodním letectví národního šampióna,“ řekl ve čtvrtek Dobrindt listu Rheinische Post. „Proto je nezbytně nutné, aby Lufthansa převzala významnou část Air Berlin,“ dodal.

Air Berlin vede jednání o převzetí se třemi zájemci. „Společnosti nyní jednají a vláda jednání ani neřídí, ani s nimi nesedí u jednacího stolu,“ řekl dnes na tiskové konferenci mluvčí ministerstva Korbinian Wagner. Zdůraznil, že vláda „nepreferuje žádný výsledek“ a že je na jednajících subjektech, aby nalezly řešení.


Insolvence Air Berlin je uměle vytvořená, tvrdí Ryanair. Čtěte více

 Air Berlin, ilustrační foto


Co se týče překlenovacího úvěru 150 milionů eur (3,9 miliardy korun), mluvčí ministerstva řekl, že žádný časový rámec stanoven nebyl. Účelem půjčky je, aby firma mohla pokračovat v provozu, než dospěje k uspokojivému řešení.

BRAND24

Vláda poskytla aerolinkám finanční prostředky na tři měsíce, aby se lidé o prázdninách, kdy se hodně cestuje, nedostali do potíží. Jde ale také o zachování pracovních míst pro 7200 zaměstnanců.

Přečtěte si také:

Kdo šetří, létá za tři, aneb proč je Ryanair králem evropského nebe?

Vyhoďme ho z kola ven aneb Kdy musí aerolinky platit odškodné?

Útok na peněženky. Ryanair omezí komfort cestujících


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).