Menu Zavřít

OKD ukončí těžbu v Dole Paskov. Z firmy odejde přes 800 lidí

29. 3. 2017
Autor: ČTK

Společnost OKD v pátek ukončí těžbu v Dole Paskov na Frýdecko-Místecku. Skončí tím i dobývání černého uhlí v ostravské části dřívějšího Ostravsko-karvinského revíru. Příští týden horníci ještě vyvezou symbolický poslední vozík uhlí. Těžba v Dole Paskov končí z ekonomických důvodů: ztrátový důl škodí hospodářství celé firmy, jež je od loňska v úpadku. Jeho zavření je jedním z hlavních úsporných opatření.

Poslední pravidelná směna vyfárá z dolu v pátek brzy ráno. Uhlí, které vytěží, se ještě téhož dne musí dostat do úpravny, kde se vypere (oddělí se hlušina od uhlí a uhlí se následně odvodní) a roztřídí do jakostních kategorií. Činnost pak ukončí i úpravna uhlí v Paskově. Prakticky hned po poslední směně se pustí do práce lidé, kteří budou mít na starosti útlum a konzervaci dolu.

Důl Paskov, jenž se nyní oficiálně nazývá Důlní závod 3, má dvě šachty, Staříč a Chlebovice. Důlní závod 3 k poslednímu březnu zanikne. Veškerý jeho majetek, práva, pohledávky a závazky převezme nový Závod Útlum - Jih, který bude zřízen k 1. dubnu. V dole nyní pracuje přes 1300 lidí.

Pracovní poměr v OKD k 31. březnu skončí více než 800 zaměstnanců OKD. Dostanou odstupné ve výši sedminásobku platu. Mnozí mohli ve firmě pracovat dál, ale nechtěli. Těžební společnost chtěla 500 lidí převést na jiné doly v karvinské části revíru, za přesun jim jako motivační příspěvek nabízela až 80.000 korun, a dokonce náborářskou odměnu horníkům, kteří své kolegy k přesunu přemluví. Na šachty na Karvinsko se však rozhodlo jít pracovat zatím zhruba jen 200 paskovských zaměstnanců. Desítky lidí tak OKD shání i prostřednictvím úřadu práce.


O jednáních o možném budoucím osudu OKD čtěte více:

Babiš připustil, že stát koupí OKD

Babiš: Společnost OKD zvládne sanaci dolů bez pomoci Diama

Rána pro Babiše: ministerstvo návrh, aby OKD koupilo Prisko, odmítá

 Ministr financí Andrej Babiš před budovou OKD


Na konci února činil podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji 7,3 procenta. V evidenci úřadu práce bylo více než 63.000 lidí. Úřad nezaměstnaným nabízel přes 11.000 volných míst.

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský uvedl, že v Dole Paskov budou po 31. březnu už jen aktivity související s přípravou útlumu, konzervačním režimem a přípravnými pracemi na budoucí technickou likvidaci dolu. Podílet se na nich bude asi 300 zaměstnanců. V Dole Paskov rovněž pracují tří desítky zaměstnanců dodavatelských firem, kteří se také budou podílet na útlumu.

„Tým konzervačního režimu bude v podzemí zajišťovat nezbytné technické práce a kontrolní činnost, které s útlumem dolu a zajištěním bezpečnosti úzce souvisejí. Jedná se především o větrání, odvodňování, demontáž strojů a zařízení a postupné uzavírání jednotlivých částí dolů dle projektu TPL (technický plán likvidace), který se v současné době zpracovává do finální podoby,“ uvedl Čelechovský.

Společnost OKD chtěla ztrátový Důl Paskov uzavřít už v roce 2013. Dohodla se ale s vládou na pokračování těžby. Mezitím se dostala do úpadku a ukončení těžby v prodělečném dole se stalo jedním z hlavních úsporných opatření. Postupně se mají zavírat i další doly, poslední z nich pravděpodobně v roce 2023.

Vládní zmocněnec Jiří Cienciala už dříve uvedl, že Důl Paskov měsíčně generuje ztrátu okolo 100 milionů korun. Po ukončení těžby, dokud se nerozhodne o technické likvidaci dolu, budou podle odborů náklady na jeho udržování činit přibližně 25 milionů korun měsíčně. Útlum dolu by měl přijít asi na 1,3 miliardy korun.

V celém OKD nyní i s dodavatelskými firmami pracuje okolo 11.000 lidí, kmenových zaměstnanců je přes 9000. Do potíží firmu přivedly klesající ceny uhlí a předluženost. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Přes 550 věřitelů pak u soudu přihlásilo pohledávky za více než 23 miliard korun, pohledávky za většinu této částky však insolvenční správce popřel. Věřitelé schválili rozhodnutí, podle něhož půjde podnik do reorganizace.

BRAND24

Její úspěch závisí na tom, kdo bude podnik dál vlastnit. Několik měsíců firma hledala strategického investora, který by ji koupil, dál provozoval a doly pomalu utlumil. Tento měsíc však oznámila, že žádnou nabídku, která by umožnila úspěšnou reorganizaci, nedostala.

Zadluženou firmu tak zřejmě převezme stát, což dlouhodobě prosazují odboráři. Ministerstva se nyní přou, zda by měl OKD koupit státní podnik Diamo, v němž vykonává vlastnická práva ministerstvo průmyslu, nebo státní podnik Prisko, kde vlastnická práva vykonává ministerstvo financí.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).