Menu Zavřít

Odchod z unie se Britům prodraží. Moody's jim snížila úvěrový rating

24. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Británie z druhého nejvyššího stupně Aa1 na Aa2 a změnila výhled ze stabilního na negativní. Uvádí to zpráva agentury, která svůj krok odůvodňuje obavami z vývoje státních financí a odchodem země z Evropské unie, který může ohrozit její hospodářský růst. Londýn označil posudek agentury za „zastaralý“.

Moody's, která jako první z předních ratingových agentur připravila Británii v roce 2016 o nejlepší hodnocení AAA, ho nyní snížila jen několik hodin po pátečním projevu premiéry Theresy Mayové. Agentura soudí, že plánované zmírnění úsporných opatření a zrušení limitu pro finance veřejného sektoru dostane státní finance pod tlak, a současně se kvůli zpomalení hospodářského růstu během příštích čtyř až pěti let sníží příjmy ze zdanění.

Británii se podařilo omezit rozpočtový schodek z asi 10 procent hrubého domácího produktu v roce 2010 na 2,3 procenta ve finančním roce 2016/17. Nyní se však očekává, že kvůli poklesu příjmů obyvatelstva deficit opět začne růst. Podle Moody's se v příštích letech bude pohybovat mezi třemi až 3,5 procenta HDP, zatímco vláda ho plánovala do roku 2021/22 postupně snížit pod jedno procento.


Komentář Petra Holce o možných následcích odchodu z EU:

Okamura slibuje harakiri. Odchod z EU po anglicku

 Petr Holec


Agentura poukázala na nejistotu, jakou do ekonomiky přináší brexit, a to za situace, kdy vláda nemá v parlamentu většinu a je proto pravděpodobné, že celý proces schvalování legislativy se protáhne.

Britská vláda podle serveru BBC prohlásila, že Moody's při změně úvěrového hodnocení nevzala v úvahu páteční projev premiérky Mayové, v němž vysvětlila svou vizi brexitu.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu.

BRAND24

Přečtěte si více o důsledcích odchodu Británie z Evropské unie:

Británie chce po odchodu z EU přechodné období

Geopolitický obr i po brexitu. Silnější než my jsou jen USA, tvrdí britský audit

Juncker: Nejdřív dohodněme podmínky brexitu, teprve pak budoucí vztahy

Clo zavedené po brexitu může britské firmy stát více než čtyři miliardy liber

Brexit může stát více, než si Britové představovali. Ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).