Menu Zavřít

Juncker: Nejdřív dohodněme podmínky brexitu, teprve pak budoucí vztahy

29. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker trvá na tom, že při jednání o britském vystoupení z Evropské unie je nutné nejprve dohodnout podmínky odchodu Británie z evropského bloku; teprve pak lze hovoři o nových obchodních vztazích. Naopak Londýn chce budoucí partnerství s EU řešit souběžně s podobou brexitu. Juncker dnes zároveň podle agentury Reuters vyslovil výhrady k dosavadnímu přístupu Londýna k brexitovým rozhovorům.

„Chtěl bych říci jasně, že jsem s potřebnou pozorností četl všechny dokumenty vypracované britskou vládou a žádný z nich není uspokojivý, takže zůstává obrovské množství otázek, které je třeba vyřešit,“ citoval Reuters z Junckerova projevu k velvyslancům EU.

„Musíme dát naprosto jasně najevo, že nezačneme s žádnými rozhovory o novém hospodářském a obchodním vztahu mezi Británií a EU, dokud nebudou vyřešeny všechny tyto otázky spojené s rozvodem mezi EU a Británií. Nemůžeme ty věci směšovat,“ dodal.


Teď dostanete občanky. Britská premiérka hraje o tři miliony občanů EU

 Brexit, ilustrační foto


Vyjednavači Británie a Evropské komise tento týden absolvují třetí kolo brexitových rozhovorů. Podle Bruselu se musí soustředit na otázku finančního vyrovnání a nastavení britského hraničního režimu s Irskem coby členem EU. Dořešen má být i budoucí rozsah práv občanů EU a Británie žijících v zahraničí.

Rovněž představitelé klíčových členských zemí EU dosud trvali na tom, že před rozhovory o další podobě vztahů mezi unií a Británií je nutné pokročit v dohodě o podobě brexitu.

BRAND24

Britský ministr pro brexit David Davis ale nedávno napsal, že EU by měla zmírnit svůj požadavek. „Jsem přesvědčen, že počáteční fáze jednání již ukázala, že mnoho otázek ohledně našeho vystoupení (z EU) je neoddělitelně spojeno s podobou našeho budoucího vztahu (s EU),“ uvedl Davis.

Přečtěte si také:

Alžběta prý pomýšlí na abdikaci. Charlesovi by trůn mohla předat za čtyři roky

Británie potřebuje čas, brexit však dotáhne, shodli se ministři

Brexit dopadne hůř, než všichni čekají


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).