Menu Zavřít

Komentář: Babišův konflikt zájmů je fatální

9. 6. 2016
Autor: ČTK

Andrej Babiš si ani v oddechové pauze, která nyní nastala v kauze Čapí hnízdo, moc nevydechne. Žene se na něj další malér v podobě trestního oznámení za kšefty Agrofertu s tuzemskými bankami na účet státu. Není to tak jasně srozumitelné, jako přihrání si evropských dotací přes anonymní vlastnictví firmy. Navíc je to jen obtížně dokazatelné. Nicméně to naprosto jasně dokumentuje, proč Babiš nemá sedět v křesle ministra financí a nejspíše nemá vůbec dělat politiku.

Vše začalo zveřejněním trestního oznámení Babiše na jeho ministerské předchůdce, kteří by měli být odpovědni za nevýhodné transakce při zajišťování státního dluhu.

Pochybnosti vznesl nejprve Nejvyšší kontrolní úřad a později je potvrdil i vnitřní audit ministerstva. Není těžké uvěřit, že úředníci, kteří tyto transakce v minulosti řešili, něco zpackali. Zda ale způsobili státu ony deklarované miliardové ztráty úmyslně, či pracovní nedbalostí, je obtížně zjistitelné. Složité zajišťovací operace jsou ze svého principu rizikové a občas přinesou i nemalé ztráty. A zdaleka nejen ve státním sektoru. Například v roce 2013 prodělali na zajišťovacích derivátech všichni, kdo se chránili proti posílení koruny. Česká národní banka (ČNB) v listopadu zavedla intervenční režim a bylo vymalováno.

Lumpárny se dějí

To samozřejmě neznamená, že se při těchto obchodech nedějí lumpárny. Své zkušenosti a zaúčtované ztráty vzniklé selháním zaměstnanců má snad každá větší banka. Jen se s tím bankéři moc nechlubí a nedávají trestní oznámení, aby si nepocintali svou sněhobílou bankéřskou košili. V případě státu a miliardových škod je ovšem celkem pochopitelné, že ministr financí chce, aby to prověřila policie.

Poněkud zvláštní je, že trestní oznámení padlo pár dní poté, co u Lenky Bradáčové přistálo další anonymní trestní oznámení na Babiše, podle kterého měl zneužít svého postavení k zajištění lepších úvěrových podmínek pro své firmy u velkých českých bank výměnou za bankovní kšefty se státem. Pokud v tomto případě neexistují odposlechy nebo nezačne některý z vysoko postavených bankéřů v rozporu se svým vlastním zájmem mluvit, dá se to jen těžko dokázat.

Vážnou otázkou ale není, zda se to stalo, ale zda se to stát mohlo. A to bezpochyby mohlo. Agrofert zcela jistě čerpá více než 25 miliard korun úvěrů za podmínek, které nám nejsou známy. Vylepšení úroků o jeden procentní bod znamená pro Babiše ušetřených 250 milionů. Nehledě na to, že v jeho impériu jsou i firmy, které se svou ziskovostí mají drobet potíže a banky se na ně nekoukají zrovna s nadšením.

Anonym upozorňuje, že protihodnotou mohly být operace s volnými prostředky v rozsahu desítek miliard korun na rezervních účtech státní pokladny. Ty Babiš nyní vehementně popírá. Ve svém vyjádření pro Parlamentní listy uvádí doslova: „Ministerstvo financí se po mém nástupu zaměřilo na jejich větší zapojení do centrálního řízení volné likvidity státu, což rozhodně neznamená, že by tyto prostředky byly z ČNB vybrány a uloženy u soukromých bank.“ Zvláštní. V březnu 2014 se přece Babiš v České televizi před celým národem chlubil, že vydělal 45 milionů korun tím, že investoval desítky miliard u České spořitelny, Komerční banky a dalších deseti až patnácti bank v Česku.

Monopol jako na řepku

Tím, že se hájí nedávným centralizováním volných prostředků zdravotních pojišťoven z účtů komerčních bank do státní kasy, pak jen přiznává, že na kšefty se státními a polostátními penězi chce mít monopol jako na řepkový olej.

BRAND24

Kromě toho Babiš vládne dalšími nástroji, kterými může ovlivnit zisky bank a jejich chování k jeho Agrofertu. Ať už jsou to “ finanční úřady a jejich kontroly a interpretace daňových předpisů, nebo akcionářská práva ve velkých státních “ firmách, které jsou významnými bankovními klienty a jejich management je obsazen Babišovými lidmi.

Tento principiální konflikt zájmů je fatální, nikým nekontrolovatelný, jeho zneužití téměř nepostižitelné a situace je řešitelná jedině odchodem oligarchy z politiky. Vše ostatní dělá z Česka chalífát s velkovezírem Babišem, který plíživě fúzuje stát s Agrofertem.

Nepřehlédněte další komentáře autora:

Šlachtiáda

Kde ti kmotři jsou

Politik v ČNB

Pavel Páral
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).